- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватски Сабор укинуо имунитет Борису Милошевићу

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICБорис Милошевић
Борис Милошевић - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Хрватски сабор укинуо је данас имунитет посланику Самосталне демократске српске странке (СДСС) Борису Милошевићу због основане сумње да је починио кривично дело подстрекивање на злоупотребу положаја и овлашћења.
Сабор је Милошевићу, бившем потпредседнику владе из српске мањинске заједнице, укинуо имунитет на предлог мандатно-имунитетске комисије, а на захтев Државног тужилаштва, преноси Хина.
Сабор је одлуку донео једногласно, а гласању је претходило обраћање посланице Моста Марије Селак Расудић, која је рекла да је Милошевићу већ пресудила влада на челу са Андрејом Пленковићем када је одлучила да га „катапултира“ из Владе у Сабор јер, како тврди, он не задовољава моралне и политичке критеријуме за владу.
„Шаље се порука да они који нису довољно добри за владу јер су под сумњом за корупцију довољно добри за Хрватски сабор“, рекла је Селак Расудић и упитала да ли је Сабор „гаража за потрошене политичаре“.
Бранко Бачић из ХДЗ назвао је непримереним и некоректним њено иступање.
„На Милошевићу као особи је да сам изабере начин како ће доказивати своју невиност, ми колеге у Сабору не би требало да просуђујемо нити да утичемо на рад правосуђа и некога да унапред проглашавају кривим“ , рекао је Бачић.
Председник Сабора Гордан Јандроковић додао је да Борис Милошевић има свој мандат и да с њим може да ради шта хоће.
„Нисте Ви ти који ћете одређивати шта ће неко од посланика да чини“, поручио је Јандроковић посланици Моста и подсетио на неке раније случајеве када су људи унапред осуђивани, а на крају били проглашени невинима.
Мандатно-имунитетски одбор хрватског Сабора укинуо је 21. јуна имунитет Милошевићу и дао одобрење за вођење кривичног поступка против њега.
Укидање имунитета Милошевићу претходно је затражило Државно тужилаштво, које је против њега у марту покренуло истрагу због подстицања на корупцију, односно незакониту доделу државних субвенција у случају покренутом након хапшења министра Дарка Хорвата.
Како је раније најављивано, након гласања у Сабору, Милошевић би требало да буде испитан у Ускоку, који затим треба да одлучи о подизању оптужнице.
Милошевићев адвокат Анто Нобило раније је истицао да се његов клијент не осећа кривим и да није ушао у казнено-правну зону, јер се залагао за бираче који су га изабрали, преноси Танјуг.
РЕГИОН
Афера дрма хрватску владу: Ухапшен министар, премијер губи подршку, спрема му се ултиматум
Борис Милошевић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
РЕГИОН
Хапшење министра у Хрватској: Под истрагом и Србин, потпредседник Владе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала