- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Протеривање руских дипломата из Бугарске је одраз отворене мржње према Москви

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Ситуација у вези са даљим функционисањем руске амбасаде у Бугарској је заиста озбиљна. Ако Софија не преиспита одлуку о протеривању руских дипломата, Москва ће поставити питање одржања свог дипломатског присуства у тој земљи, изјавио је заменик руског министра иностраних послова Александар Грушко.

„Ситуација је заиста озбиљна, јер се акт који су починиле бугарске власти не може сместити ни у један оквир. Ова акција није само одраз непријатељства, него отворене мржње. Фактички, наша амбасада је лишена могућности да функционише као дипломатско представништво“, изјавио је Грушко новинарима.

Он је нагласио да је Русија упозорила да ако та одлука не буде преиспитана, пред руским властима биће покренуто питање о самом одржању руског дипломатског присуства у Бугарској, као и неопходности бугарског дипломатског представништва у Русији.
Грушко је такође додао да ће одговорност за радикалне последице протеривања руских дипломата сносити Софија.
Претходно је амбасадор Русије у Софији Елеонора Митрофанова изјавила да ће пред руским властима покренути питање о затварању руске амбасаде у Софији.
У уторак је бугарски министар Кирил Петков објавио да Бугарска протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи. Након тога се огласила заменица председника Владе Бугарске, лидер социјалиста Корнелија Нинова која је позвала посланике парламента да наложе министру спољних послова земље да повуче ноту о протеривању руских дипломата.
Као одговор на одлуку бугарских власти, руски амбасадор поднела је бугарском МИП-у протестну ноту захтевајући поништење одлуке о протеривању дипломата. Рок који је Русија дала Бугарској истекао је у 12.00 ч у петак. У Москви су обећали да ће одговорити на овај чин бугарских власти, као и да мере неће нужно бити симетричне. Митрофанова је изјавила за бугарску ТВ да постоји могућност раскида дипломатских односа због масовног протеривања руских дипломата. Према њеним речима, поступци Софије не могу проћи без последица.
Застава Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
У Бугарском граду протест против протеривања руских дипломата
Софија - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Бугарски стручњак: Премијер је протеривањем 70 руских дипломата презрео сопствену земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала