- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на вези са Модијем: Кијев и Запад спречавају решавање ситуације у Украјини

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и премијер Индије Нарендра Моди
Председник Русије Владимир Путин  и премијер Индије Нарендра Моди - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са индијским премијером Нарендром Модијем, саопштила је прес-служба Кремља.

„На молбу Нарендре Модија, Владимир Путин га је информисао о кључним аспектима специјалне војне операције коју спроводи Русија, указујући на опасан и провокативан карактер политике кијевског режима и његових западних покровитеља усмерене на ескалацију кризе и ометање напора чији је циљ решавање ситуације политичким и дипломатским путем“, саопштио је Кремљ.

Током разговора је детаљно размотрена и ситуација на глобалном тржишту хране.
„Путин је скренуо пажњу на систематске грешке низа земаља које су довеле до нарушавања читаве архитектуре слободне трговине прехрамбеним производима и које су изазвале значајан раст цена. Нелегитимне санкције против Русије погоршале су ионако тешку ситуацију. Ти фактори су негативно утицали и на светско енергетско тржиште“, наводи се у саопштењу Кремља.
Том приликом Путин је истакао да је Русија била и остала поуздан произвођач и добављач жита, ђубрива и енергената, између осталог и индијским партнерима.
Лидери су детаљно разговарали и о актуелним питањима руско-индијских односа, а посебну пажњу су посветили даљем развоју узајамно корисних веза у економској сфери.
„Са задовољством је констатован значајан пораст обима билатералне трговине, укључујући међусобну испоруку пољопривредних прооизвода“, наводи се у саопштењу.
Како је прецизирано, обе стране су истакле да су расположене за свеобухватно јачање посебно привилегованог партнерства између земаља.
Телефонски разговор је обављен у складу са договором постигнутим током самита БРИКС-а који је одржан 23. и 24. јуна. Путин и Моди су се договорили да наставе личне контакте и сарадњу на другим нивоима.
Лого БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
РУСИЈА
Земље БРИКС-а се заложиле за наставак преговора Москве и Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала