- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Бугарска је игнорисала наш захтев, биће покренуто питање затварања амбасаде

CC BY 3.0 / MrPanyGoff / Wikipedia / Руска амбасада у Софији
Руска амбасада у Софији - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у Софији Елеонора Митрофанова изјавила је да ће пред руским властима покренути питање о затварању руске амбасаде у Софији.

„Нажалост, Министарство иностраних послова Бугарске игнорисало је наше обраћање. Због тога намеравам да пред властима моје земље без одлагања покренем питање о затварању руске амабасаде у Бугарској, што ће неизбежно повући за собом затварање бугарске дипломатске мисије у Москви“, наводи се у саопштењу Митрофанове, објављеном на налогу дипломатске мисије на друштвеним мрежама.

Како је истакла, одговорност за даље тешке последице тог корака сносиће бугарске власти.
У уторак је бугарски министар Кирил Петков објавио да Бугарска протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи. Након тога се огласила заменица председника Владе Бугарске, лидер социјалиста Корнелија Нинова која је позвала посланике парламента да наложе министру спољних послова земље да повуче ноту о протеривању руских дипломата.
Као одговор на одлуку бугарских власти, руски амбасадор поднела је бугарском МИП-у протестну ноту захтевајући поништење одлуке о протеривању дипломата. Рок који је Русија дала Бугарској истекао је у 12.00 ч у петак. У Москви су обећали да ће одговорити на овај чин бугарских власти, као и да мере неће нужно бити симетричне. Митрофанова је изјавила за бугарску ТВ да постоји могућност раскида дипломатских односа због масовног протеривања руских дипломата. Према њеним речима, поступци Софије не могу проћи без последица.
Застава Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
У Бугарском граду протест против протеривања руских дипломата
Софија - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Бугарски стручњак: Премијер је протеривањем 70 руских дипломата презрео сопствену земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала