- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски стручњак о протеривању руских дипломата: То је равно скоку у празан базен

CC BY 2.0 / Flickr / Alex Lovell-Troy / Бугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Одлука бугарске владе о протеривању 70 руских дипломата равна је скоку у празан базен, изјавио је Станислав Бачев, политиколог, стручњак за међународне односе у интервјуу за Спутњик. Он је додао да Бугарска заслужује последице које јој предстоје, уколико тамошња политичка елита није свесна очигледних промена у светском поретку, који се већ формира.
- Какве ће, по вашем мишљењу, бити последице по бугарску енергетику, уколико стварно дође до раскида дипломатских односа Русије и Бугарске?
То ће угрозити нашу енергетику. Бугарска у овом моменту није у стању да сама обезбеди неопходне количине гаса и нафтних деривата. Попуњеност нашег складишта гаса у Чирену износи 34 одсто. Треба имати у виду да када је у потпуности попуњено, гаса има довољно за 50 дана ако је зима слаба. Како су нам рекли, сада чекамо да нам Азербејџан обезбеди алтернативне испоруке гаса. Треба видети и како ћемо тај гас добијати. Премијер у оставци Кирил Петков је извршио контролу завршетка изградње гасног интерконектора између Бугарске и Грчке. Показало се да може бити пуштен у експлоатацију тек на јесен, што значи да поново губимо време (Бугарска више не добија гас према споразуму са „Гаспромом“, већ се ослања на нове испоруке америчког гаса и испоруке из Азербејџана). Поред тога, ту је и питање нуклеарне енергије. Нуклеарна електрана „Козлодуј“ може да ради користећи само руско нуклеарно гориво. Шта ће бити за године и по дана, кад не будемо имали више тог горива? Шта ће бити са горивом ако не будемо имали званичну и директну комуникацију са Русијом?
Налазиште гаса у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Бугарски парламентарац одговорно тврди: Остали смо без гаса
Не треба предузимати овакве кораке, ако се претходно ниси припремио за то, иначе је то равно скоку у празан базен. Треба имати бар јасне гаранције да си се осигурао, иначе ће наступити хаос, као сада.
- Део политичара и стручњака страхује од прекида у испоруци нафте. Постоји ли таква претња?
Знамо да је „Лукоил“ руска компанија („Лукоил Нефтохим Бургас“ – рафинерија нафте, једина у земљи). По мом мишљењу, ако односи буду раскинути и ако руска амбасада буде затворена, Русија ће имати пуно право да Бугарску сматра непријатељском земљом и на институционалном нивоу. Имаће пуно право да повуче своје инвестиције са територије Бугарске. Како нам је познато из историје, Русија је понекад спремна на жртве. Као у шаху, спремна је да жртвује једну фигуру ако иза ње стоји друга, вреднија. Према томе, заслужујемо последице која нам предстоје, уколико наша политичка елита није свесна очигледних промена у светском поретку, који се већ формира. Нови поредак не може настати без сукоба. Али, погрешно је што се Бугарска суочила са ризиком да раскине односе са Москвом, имајући у виду да јаче и веће државе не само да не раскидају односе са Русијом, већ лицемерно послују са њом. То су и Немачка, Француска, и Италија. Оне штите своје националне интересе. Бугарској је потребна уравнотежена, континуирана и предвидива спољна политика, која ће бити заснована на схватању да је Бугарска мост и са Русијом на нивоу људи, културе, политике , али и са остатком света, с обзиром на нашу веома специфичну географску позицију.
- Постоји ли претња по националну безбедност земље?
Раскид дипломатских односа ствара ризик у заштити како бугарских грађана, који живе у Русији, тако и руских грађана у Бугарској. Бугарска се нашла у епицентру олује, иако је Балкан увек епицентар олује и део глобалног сукоба Сједињених Америчких Држава и Русије. Али, Бугарска се сада тамо нашла по својој вољи, која јој се, међутим, диктира споља. Оваква политика може угрозити нашу националну безбедност: Русија, у најмању руку, мора да заштити своје грађане, независно од тога где се налазе.
- Независни посланик у парламенту Јелена Гучева је, говорећи о националној безбедности, чак признала да након оваквих корака, бугарске власти ризикују да се фронт отвори и у Бугарској.
Управо то сам имао у виду, мада нисам рекао директно. Сви последњи сигнали упућују на то да Бугарска може да угрози интересе грађана Русије који се овде налазе. То је, генерално, тумачење Руске Федерације, то је написано у програмским документима РФ и то је нормално, јер је Софија саму себе довела у такву позицију и веома жалим због тога. Важно ми је да Бугарска штити своје интересе на нивоу народа. Бугарски народ никада не би био тако настројен према Русији. Оних који овој теми приступају фанатично је само један мали део, и сви знамо да на неки начин зависе од тог малог слоја, који и сами финансирају и новцем и другим средствима.
Застава Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
У Бугарском граду протест против протеривања руских дипломата
Али, најважнија је увреда која се наноси обема странама. То су увреде на рачун Русије на институционалном нивоу и увреде на рачун бугарског народа, јер је политичка елита у Бугарској сада у потпуности зависна – и извршна и представничка власт. Желим да напоменем да су бугарског председника Румена Радева на састанку у Мадриду сместили да седи на десној страни од америчког председника Џозефа Бајдена, а лево је био шпански краљ. Према протоколу, на десној страни би у крајњој линији требало да седи председник Европске комисије или други одговарајући званичник. Али, тамо смо видели Румена Радева. То није била његова одлука. То је дипломатски сигнал, јер су нас потапшали по рамену за успешно обављена два задатка, који су заправо, катастрофални за Бугарску. То је, пре свега, став по питању Северне Македоније (у јуну је Бугарска неочекивано дала зелено светло за почетак преговора о придруживању те земље Европској унији). То је за нас било понижење. И, као друго, раскид односа или, у крајњој мери, погоршање односа Бугарске и Русије до најниже тачке.

Протеривање руских дипломата из Бугарске

У уторак је Софија објавила да протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи. Након тога се огласила заменица председника Владе Бугарске, лидер социјалиста Корнелија Нинова која је позвала посланике парламента да наложе министру спољних послова земље да повуче ноту о протеривању руских дипломата.
Као одговор на одлуку бугарских власти, руски амбасадор поднела је бугарском МИП-у протестну ноту захтевајући поништење одлуке о протеривању дипломата. Рок који је Русија дала Бугарској истекао је у 12.00 ч у петак. У Москви су обећали да ће одговорити на овај чин бугарских власти, као и да мере неће нужно бити симетричне. Митрофанова је изјавила за бугарску ТВ да постоји могућност раскида дипломатских односа због масовног протеривања руских дипломата. Према њеним речима, поступци Софије не могу проћи без последица. Како је истакла, пред руским властима покренуће питање о затварању руске амбасаде у Бугарској.
Заставе Бугарске и НАТО-а на церемонији обележавања ступања Бугарске у овај војни савез - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
СВЕТ
Америчка песница у Софији: Зашто се Бугари понашају према Русији као - већи католици од папе
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
Бугарска протерала руске дипломате „по налогу страних сила“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала