- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка песница у Софији: Зашто се Бугари понашају према Русији као - већи католици од папе

© AP Photo / Petar PetrovЗаставе Бугарске и НАТО-а на церемонији обележавања ступања Бугарске у овај војни савез
Заставе Бугарске и НАТО-а на церемонији обележавања ступања Бугарске у овај војни савез - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
То што Бугарска међу европским земљама предњачи у антируским мерама и у њима нимало не заостаје за прибалтичким републикама, последица је две традиције бугарске дипломатије, али и тврде контроле коју САД има над бугарском политичком елитом. Са друге стране, то што су Бугари већи католици од Папе, пакост је одлазеће владе према будућој.
Свако ко се прошета бугарском престоницом Софијом, не може, а да не прође поред саборне цркве посвећене светом Александру Невском испред које се налази споменик руском императору Александру Другом, подигнутом у част његове улоге у ослобођењу Бугарске од вишевековне турске окупације.
Такође мало је познато да је 1941. Бугарска одбила да учествује у нападу на СССР и да је совјетска амбасада у Софији несметано радила током читавог рата; као уосталом и бугарска амбасада у Москви.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор: Москва би могла да прекине дипломатске односе са Софијом
Данас, међутим, Бугарска се понаша као прибалтичке републике, а можда чак и екстремније од њих – одбила је да плаћа гас у рубљама, чиме је себе довела у неизвесну ситуацију у погледу снабдевања гасом.
Поред тога, премијер Кирил Петков у фебруару је сменио министра одбране зато што је овај одбио да руску специјалну операцију у Украјини назове „ратом“. А затим је одлучила да протера чак седамдесет руских дипломата, што би могло да доведе и до прекида дипломатских односа са Москвом.

Две историјске и дипломатске традиције

У Бугарској постоје две традиције спољне политике, које се огледају и у две интерпретације бугарске историје, објашњава Стеван Гајић из Института за европске студије.
„Постоји бугарска традиција коју прихвата већина народа. То је да су Бугари Словени, где се гаји култ Ћирила и Методија. Када су Словени, по природи су русофили и чак је у народу јака и србофилија и позитиван однос према нашој култури и уопште према Србима“, каже он.
Међутим, то што се Бугарска налазила на другој страни у ратовима, резултат је друге, прозападне традиције.
„Она се у историји огледа у доказивању да Бугари нису Словени, односно да та компонента није тако важна и пренаглашавају се протобугарски и трачки елементи. И, што је још важније, нехришћанске компоненте“, истиче Гајић.
Руска амбасада у Софији - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Бугарски премијер: Русија да повуче ноту са захтевом да поништимо одлуку о протеривању дипломата
Уз то, у Бугарској, према Гајићевом виђењу ствари, догађа се сукоб између тајкуна повезаних са цивилним обавештајним службама и структура из војске, оличених у бившем премијеру Бојку Борисову и председнику Румену Радеву. Интереси криминално-цивилне структуре у сагласју су са интересима САД и НАТО-а, док, док су војне структуре, како наш саговорник каже, барем пасивно проруски оријентисане. Нова влада Кирила Петкова, којој је бугарски парламент недавно изгласао неповерење, резултат је тенденције да се криминализоване структуре мењају технократама, који су такође на линији НАТО-а, али нису корумпирани.
„Сада, одлазећа влада прави проблем, пре свега, председнику Румену Радеву и праве што већу штету пре него што оду са власти. Није ово први пут јер Запад прво све варијанте проба код себе пре него што их извезе. Тако је Обама својевремено направио проблем Трампу, а Трамп Бајдену. Ово је пре свега пакост коју одлазећа влада направила председнику и зато су већи католици од Папе“, закључује Гајић.

Вашингтон држи Бугаре под контролом

Након три узастопно поновљених избора, бугарска политика је под великим притиском САД, оцењује политиколог Душан Пророковић. То је постало очито на неколико нивоа – на пољу енергетске безбедности, на пољу унутрашњих дешавања, али и на пољу дипломатских односа са Русијом.
Тако велики притисак Вашингтон врши на Софију због непостојања поверења у бугарску политику, каже Пророковић.
„У бугарском народу постоји изражена русофилија, постоји изражени сентимент према руском и то се амортизује од стране САД, односно НАТО, притиском на институције, на доносиоце одлука, како би доказивали да у потпуности прате западну агенду и како би потврдили да никаквих искакања након следећих избора не може бити“, тврди Пророковић.
Влада Кирила Петкова саопштила је у уторак да протерује седамдесет руских дипломата из Бугарске под изговором да су се бавили шпијунажом, као да Софија жели да број руских дипломата смањи до броја бугарских дипломата у Русији. Такође, најављено је да ће Бугарска затворити конзулат у Јекатеринбургу.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Бугарски стручњак: Премијер је протеривањем 70 руских дипломата презрео сопствену земљу
Амбасадор Русије у Бугарској Елеонора Митрофанова упозорила је на могућност прекида дипломатскх односа између две земље због масовног протеривања руских дипломата.
Руско Министарство спољних послова саопштило је да ц́е Москва предузети одговарајуц́е мере, а Митрофанова је у интервјуу за бугарску телевизију прецизирала да је у контакту са Министарством и да ц́е одговор бити одлучан.
Петковљева одлука наишла је и на неодобравање у самој Бугарској – у граду Русе, у коме се налази и руски конзулат, одржани су протести, а стручњак за међународну безбедност Борис Чуков оценио је да би Бугарска могла да се суочи са асиметричним мерама, које би могле да подразумевају и затварање једине рафинерије нафте у тој земљи.
Застава Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
У Бугарском граду протест против протеривања руских дипломата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала