- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Узбекистан: Парламент гласао за очување суверенитета Каракалпакије

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаЗграда узбекистанског парламента у Ташкенту
Зграда узбекистанског парламента у Ташкенту - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Законодавни (доњи) дом парламента Узбекистана гласао је за очување клаузула о суверенитету Републике Каракалпакија у уставу земље.
Посланици парламента једногласно су гласали за останак чланова 70, 71, 72, 73, 74, 75 Устава Узбекистана у актуелној верзији, следи из онлајн гласања.
Парламент је такође изгласао продужење рока за јавну расправу о нацрту амандмана на устав за десет дана, до 15. јула.
Узбекистански председник Шавкат Мирзијојев је крајем јуна предложио да се одржи референдум о уставним променама. Крајем маја, парламент је формирао уставну комисију за израду амандмана. Крајем јуна, нацрт уставног закона о амандманима достављен је парламенту, усвојен и објављен на јавну расправу. Према одлуци парламента, расправа о нацрту требало је да траје до 4. јула, а затим је требало да се нацрт закона изнесе на референдум. Нацрт предвиђа више од 200 измена у 64 члана устава.
У Нукусу, главном граду Каракалпакије, 1. јула одржане су нелегалне демонстрације због амандмана на узбекистански устав. Према нацрту амандмана, „Република Каракалпакија улази у састав Републике Узбекистан. На територији Републике Каракалпакије гарантују се сва права и слободе предвиђене уставом и законодавством Републике Узбекистан“. Председник Мирзијојев је 2. јула, током путовања у Нукус, предложио да се у актуелном уставу земље задрже клаузуле о суверенитету Каракалпакије, као и о праву ове републике да се отцепи од Узбекистана.
Застава Узбекистана - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
СВЕТ
У узбекистанској Каракалпакији уведен полицијски час
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала