- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Немачка први пут у 30 година забележила трговински дефицит

CC0 / Pixabay / Пад светске економије
Пад светске економије - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Немачка је у мају први пут забележила месечни трговински дефицит од 1991. године услед високе инфлације и прекида у ланцима снабдевања који оптерећују индустријску базу земље.
Подаци Федералног завода за статистику, Дестатиса, показују да је повећање вредности увоза и скроман пад извоза гурнуо највећу европску економију у трговински дефицит од милијарду евра у мају, извештава „Блумберг“ и додаје да је то први месечни дефицит у земљи од поновног уједињења Немачке.
Извоз је у мају пао за 0,5 посто у односу на претходни месец, на 125,8 милијарди евра, док је увоз порастао за 2,7 процената на 126,7 милијарди евра, што је изнад очекивања економиста.
У поређењу са истим месецом 2021. године, извоз је повећан за скоро 12 одсто, док је вредност увоза скочила за готово 30 процената.
Немачка производна база бори се са проблемима због поремећаја у глобалном ланцу снабдевања које су изазвали пандемија и мере локдауна у Кини за сузбијање ширења ковида. Растуће цене енергије и слабљење потражње за робом такође погађају производну активност, пренео је Танјуг.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала