Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина усвојила нацрт безбедносне стратегије, Курти саопштио циљеве

© AP Photo / Visar KryeziuЗастава тзв Косова
Застава тзв Косова - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Приштинске власти усвојиле су нацрт безбедносне стратегије за период до 2027. године. Као главни циљ наводе чланство у НАТО, а као изазов потпуно интегрисање севера Косова и Метохије.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је рекао да је нацрт стратегије израђен у сарадњи и блиској консултацији са свим институцијама, посебно онима из области безбедности.
„Прошла је процес интерних и екстерних консултација, укључујући и представништва земаља Квинте и других пријатељских земаља“, рекао је Курти.
Према његовим речима, стратешки циљ такозваног Косова је „чланство у НАТО-у и Европској унији као предуслови за безбедност и одрживи развој“.
„У том правцу, Косово ће се пријавити за програм Партнерства за мир и чланство у Јадранској повељи као и за друге регионалне безбедносне механизме. Истовремено, Косово ће аплицирати за статус кандидата и спровести неопходне реформе за интеграцију у Европску унију“, рекао је Курти, пренео је РТС.
Како се наводи, нацрт стратегије би требало да прође скупштинску процедуру, а медији напомињу да је то друга безбедносна стратегија приштинских власти од једностраног проглашења независности, у фебруару 2008 године.
Капитол хил - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
РЕГИОН
Нови притисак на пет чланица ЕУ да признају Косово, једини аргумент - Русија
Војна вежба америчких војника и војника тзв. Косова у Пирштини 20. октобра. 2016 - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
СРБИЈА
Османи: САД нам помажу да уђемо у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала