- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Спречавање присуства руске делегације на седници ОЕБС - случај без преседана

© Фото : OSCE / Curtis BuddenОЕБС
ОЕБС - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Први заменик председника Комитета за међународна питања Савета Федерације Русије Владимир Џабаров рекао је да је случај без преседана то што представницима Русије због виза није дозвољено учешће на седници Парламентарне скупштине ОЕБС која се одржава у Бирмингему. Он је додао да Русија неће иступити из те организације.
Раније је Џабаров изјавио да је Велика Британија одбила да изда визе члановима руске делегације Парламентарне скупштине ОЕБС (Организације за европску безбедност и сарадњу) ради учешћа на редовном седници.

„У току је случај без преседана да земљи организатору ОЕБС-а, Парламентарне скупштине ОЕБС-а нису дозволили да учествује у њеном раду под изговором издавања британских виза“, рекао је политичар на брифингу у оквиру међународне медијске групе МИА „Россија севодња“.

Џабаров је рекао да жали што председник Парламентарне скупштине Маргарета Седерфелт „не скрива своје русофобично расположење и увек подржава русофобичне иницијативе САД, Украјине, Британије“.
Он је још истакао да руска делегација не планира да иступи из састава ПС ОЕБС-а.

„Ако неко прижељкује да иступимо из ПС ОЕБС-а, у великој је заблуди. Русија је била једна од земаља оснивача ОЕБС-а“, нагласио је Џабаров.

Он је истакао важност ове међупарламентарне структуре, истакавши да је иступање Русије из ње – „пуста машта западних земаља“.

Одлуке донете без Русије неће бити легитимне

Заменик председника Државне думе и шеф руске делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Петар Толстој изјавио је да пошто се заседање ПС ОЕБС-а одржава без учешћа Москве, делегација Русије неће признавати одлуке скупштине, оне ће бити нелегитимне.

„Састајемо се у тренутку када у Бирмингему завршава рад 29. годишња седница Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Као што знате, британске власти су онемогућиле руску и белоруску делегацију да присуствују седници, нарушивши сва правила ОЕБС-а. Очигледно је да за Велику Британију таква организација не постоји и правила такође не постоје“, рекао је Толстој на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, учесници седнице су разматрали питања која се тичу Русије, без присуства њене делегације.

„Предложено је да се у завршну декларацију, поред осталог, укључи и заједничка америчко-литванско-украјинска тачка која се зове 'Агресивни рат Русије против Украјине и њеног народа и последична претња безбедности региона ОЕБС-а'“, напоменуо је Толстој и истакао да су предлози изнети током седнице крајње политизовани.

Двадесет девета годишња седница Парламентарне скупштине ОЕБС-а одржава се од 2. до 6. јула у британском граду Бирмингему.
Припадници мисије ОЕБС-а на територији ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
РУСИЈА
Руска гарда: Мисија ОЕБС-а сарађивала са специјалним службама Украјине
Представник Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
РУСИЈА
Захарова: Бројни запослени мисије ОЕБС-а у Донбасу директно служе Кијеву и Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала