- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Надалових 4/4 које није желео

© AP Photo / Kirsty WigglesworthРафаел Надал
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Иако је тренутно власник највише Гренд слем трофеја у историји тениса, Рафаел Надал има и највише пропуштених слемова јер их од почетка каријере није играо чак 11, а са пет мечева се повукао или предао, од којих је последњи на Вимблдону услед покиданих трбушних мишића пред полуфинале које је требало да игра против Ника Кирјоса.
Од почетка сезоне Рафаел Надал игра фантастичан тенис, али га прати и невеорватна срећа јер му је пут до трофеја био олакшан најпре у Аустралији где није било Новака Ђоковића.
Међутим, у тренутку када је можда имао прилику да освоји трећи Гренд слем трофеј у сезони на Вимблдону, Надала је срећа напустила и то није први пут спречи његов наступ на Гренд слему.
Од његовог дебија на Вимблдону 2003. године шпански ас морао је да пропусти чак 11 Гренд слемова због повреда.
Од тих пропуштених наступа можда су још више болели они тренуци када је на Гренд слемове отишао, али морао да преда у току или пре меча, што се први пут десило 2010. године на Аустралијан опену.
„Бик са Мајорке“ те године стигао је до четвртфинала на првом Гренд слему у сезони, а тамо га је чекао Енди Мари који је силовито ушао у дуел.
Британац је повео са 2:0 у сетовима и 3:0 у трећем сету, а у том тренутку Надал је одлучио да више не може да игра, иако је било јасно да је меч готов јако брзо јер је Мари све конце држао у рукама.
Шпанац је сугерисао на повреду колена, али се у наставку сезоне од исте опоравио и стигао до седам трофеја.
Шест година након предаје у Аустралији, уследило је и друго Рафино повлачење са Гренд слема и то њему омиљеног Ролан Гароса.
На Отвореном првенству Француске Надал је 2016. године стигао до трећег кола, али је пред тај меч сазвао конференцију и објавио да неће моћи да игра због повреде ручног зглоба.
До краја те сезоне Надал није успео да се на прави начин врати на терен, а последњи пораз те године нанео му је Виктор Троицки, српски тенисер, у Шангају.
Ипак, шампионски се после опоравка вратио „краљ шљаке“, а сезону 2018. Отворио је на Аустралијан опену.
Међутим, онда се догодио готово идентичан сценарио из 2010. године само са повређеним другим делом ноге.
И те године Надал је стигао до четвртифнала, само га је уместо Британца чекао Хрват Марин Чилић који је такође од старта меча био бољи.
Међутим, Надал је изгледао добро на терену, борио се за сваки поен и успео да уведе у драматичан меч који је после више од три сата игре ушао у пети сет.
Хрват је тај сет отворио брејком и потврдом истог, а онда поново у тренуцима када је ривал требало да стигне до победе Надал је предао меч.
Борио се шпански ас готово четири сата, али када се хрватски ас приближио победи Надал није могао да настави меч.
Повређену ногу и те сезоне Рафа је успео да залечи и стигне до пет трофеја укључујући и Ролан Гарос, али су се проблеми поново јавили доласком на УС опен.
Од почетка турнира Надал се мучио и једва пролазио из кола у коло, а у полуфинале се пласирао после напете бробе против Доминика Тима у пет сетова.
За место у финалу морао је да се ори против Хуана Мартина дел Потра, који је одувек био неугодан притивник за било ког члана „велик тројке“ па и Рафу.
Оправдао је очекивања Аргентинац и повео са 2:0 у сетовима због чега је стигао на само корак од велике победе и пласмана у финале.
Међутим, поново се догодио сличан сценарио који је виђен два пута у Аустралији и због којег је Рафа често био на мети критика јавности.
Надал се поново пожалио на колено, али се повела полемика о томе да ли заиста није могао да остане на терену до краја меча и као шампион честитита бољем у том мечу.
После скоро 19 година каријере Надал је сакупио предаје на свим Гренд слемовима када је у четвртак увече саопштио да се повлачи са Вимблдона и да неће одиграти полуфинални меч проитв Ника Кирјоса.
Јасно је било већ у четвртфиналу да се Надал мучи против Тејлора Фрица, а онда је дан касније и потврђено да је Шпанац покидао стомачни мишић.
Иако би меч са Аустралијанцем био права тениска посластица, Надал је истакао да не жели да ризикује, а поступак ће свакако наићи на мању осуду него они који је направио у Аустралији или Америци када је мечеве предао пред сам крај.
Рафаел Надал Тејлор Фриц - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СПОРТ
На организаторе Вимблдона је извршен притисак, али је Американац поручио: Не заслужујем то!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СПОРТ
Надалово повлачење померило термин Новаковог јуриша на финале Вимблдона
Јелена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
СПОРТ
Британска карма се зове Јелена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала