- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Крај бајке о „тамнопутом Србину“

© Фото: ФК Црвена звездаРишаиро Живковић
Ришаиро Живковић - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Суперлига Србије стартује овог викенда, а шампион Црвена звезда улази у ново првенство са освеженим играчким кадром. На коначном списку пријављених фудбалера нема некадашњег јуниора Интера Аксела Бакајока, као ни „тамнопутог Србина“ Ришаира Живковића.
Навијаче црвено-белих много више занима судбина овог другог, посебно јер је на припремама у Словенији током лета Живковић „давао знаке живота“ – био је двоструки стрелац у јединој победи на припремама, над Бравом (2:1).
Означен као „капитално појачање" на сајту Црвене звезде, Ришаиро Живковић је претпоследњег дана августа прошле године потписао трогодишњи уговор вредан близу 1,3 милиона евра (420.000 евра по сезони).
„Ради се о талентованом играчу ком је предвиђена велика каријера. Ајакс га је довео још са 17 година, али није било све како је замишљено. Међутим, сматрам да у Звезди може да досегне висине. Има таленат и атлетске способности, пре свега брзину, као и осећај за гол. Биће појачање и за првенство и за Европу“, изјавио је на промоцији директор црвено-белих Митар Мркела.
Ништа мања очекивања од оних која је имао и Крис Вајлдер, некадашњи тенер Шефилд јунајтеда који је у пролеће 2020. довео Живковића на позајмицу из Кине. Ришаиро се није снашао у Премијер лиги, забележио је пет наступа (махом као резерва) након којих је враћен матичном клубу.
Није се Живковић прославио ни на Маракани, где је уписао само 14 наступа у свим такмичењима и по гол и асистенцију. Већина тих наступа била је с клупе за резерве, а једини погодак постигао је у Купу Србије.
Навијачи Звезда памтиће га највише по нестварном промашају против ТСЦ-а када је са неколико метара на празан гол погодио стативу.
Ришаиро је рођен 5. септембра 1996. године у холандском граду Асену, а корене „вуче“ из Србије, тачније из Пирота, одакле му је мајка.
Фудбалски се школовао у Гронингену за који је забележио и прве сениорске минуте где је у потпуности скренуо пажњу на себе и понео епитет једног од најталентованијих фудбалера Холандије.
Живковић је као шесанестогодишњак дебитовао за зелено-беле, а онда у наредне две године на 40 утакмица постигао 11 голова, после чега је уследио прелазак у Ајакс. За славни холандски клуб два пута се уписао у стрелце на 10 утакмица.
Уследиле су позајмице у Виљем (18 утакмица и четири гола) и Утрехт (38 утакмица и 12 голова), а потом и прелазак у Остенде. У белгијској екипи је на 58 мечева постигао 16 голова, да би се потом обрео у Кини и заиграо за Чангчун (31 утакмица и 15 голова), одакле је отишао на две позајмице, прво у Шефилд јунајтед (пет утакмица), а потом и у Гвангжу (осам утакмица и четири гола).
Јасно је, дакле, да је Живковић завршио своју мисију на Маракани и да ће до 31. августа и завршетка прелазног рока морати да потражи другу средину, ако му се још игра фудбал.
А, ако му се не игра, има још две године уговора са црвено-белима и загарантованих 840.000 евра само да седи на трибинама. Како је прошле сезоне више времена провео баш тамо, делује да се полако и навикао.
Детаљ са утакмице Црвена звезда - Партизан - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СПОРТ
Историјска Суперлига – борба за директан пласман у Лигу шампиона и 20 милиона евра!
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
СПОРТ
Гол за „Пушкаша“ – милиони то потврђују /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала