- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Швајцарац јачи од евра — да ли се сада исплати штедети у тој валути

© Sputnik / СпутњикШвајцарски франак
Швајцарски франак - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Од краја јуна швајцарски франак јача и његова вредност у Србији прерасла је евро, што се до сада није дешавало. Званични средњи курс франка износи 118,6 динара, док евро вреди 117,3.
Професор Економског факултета Љубодраг Савић изјавио је да санкције које су ЕУ и САД увеле Русији нису толико погодиле Швајцарску као остале европске земље.
„Санкције не функционишу као што се очекивало. Многи људи губе посао, многа предузећа раде отежано, ланци снабдевања су попуцали, дакле, имамо стање коме се нико у Европи није надао и то је основни разлог зашто евро губи на вредности“, указао је професор Савић.
Савић је додао да је то стање неизвесности и великих проблема који могу бити још већи увек погубно за курс, пре свега из психолошких разлога. У том смислу, вероватно већина људи процењује да је Швајцарска много стабилнија у односу на Европску унију, указао је он, гостујући у јутарњем програму Радио Београда 1.
„Не заборавимо да је евро заједничка валута за 27 земаља које су различите економске снаге, различитих нивоа ефикасности привреде, навика, броја становника. Зато људи у овом тренутку много више верују у швајцарски франак у односу на евро“, истакао је Савић.

Поверење и опрез

Ипак, он задржава дозу опреза јер су у питању тенденције које не трају дуго. Подсетио је и на ситуацију од пре пет, шест година када се швајцарски франак на кратко изједначио са америчким доларом.
„Људи којима прети да изгубе велики новац не знају у шта би уложили, јер им ништа не делује довољно сигурно и сада гледају како да најмање изгубе и њима се чини да најмање ризика тренутно има са ‘швајцарцем’. То доприноси до јачања франка и слабљења евра“, казао је Савић.
Професор Савић је објаснио да постоје два суштинска разлога зашто се курс евра већ дуже време не мења.
„С једне стране, имамо традиционално велики прилив новца од наше дијаспоре. То је три до четири милијарде евра на годишњем нивоу. С друге стране, имамо директне стране инвестиције које су на сличном нивоу. Kад се то сабере долази се до шест, седам, а понекад чак и осам милијарди евра и то, заправо, држи курс евра на овом нивоу и утиче на јак динар у Србији“, навео је Савић.
Он је додао да има још један разлог.
„Мислим да је то свесна одлука Владе Србије која води политику јаког динара која шаље поруку — јак динар, јака привреда, ефикасна Влада. Међутим, ми имамо и високу инфлацију и велико учешће јавног дуга у БДП-у, тако да грађани за плате, које су значајно веће када се изразе у еврима, практично могу да купе исто или мање него што су могли да купе раније“, указао је професор Савић.
Он саветује да је у времену нестабилности, када се не зна у којем ће правцу све ићи, ако људи желе да очувају новац који имају, најсигурније да купују евро, а у новије време је добро куповати и инвестиционо злато.
„Није време за штедњу у динарима и то због инфлације. Видим да се један број људи одлучио и на куповину некретнина, али нисам сигуран да је то најбоља алтернатива, јер је цена станова поприлично надувана на српском тржишту и то ће морати да иде наниже. Kо год је мислио да ће зарадити купујући станове по веома високој цени за квадрат, нисам сигуран да је направио добру аквизицију“, закључио је професор Савић, пренео је РТС.
Економија, берза - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СВЕТ
Рат долара и евра: Финансијски удар из Америке – може ли се Европа одбранити
Новчанице - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СВЕТ
Први пут за 20 година вредност евра испод 1,01 долар
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала