- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта ће бити са „цунамијем богатства„ који надолази?

CC BY 2.0 / Pixabay / Богатство
Богатство - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
У чије ће руке прећи богатство стечено у прошлом веку које су зарадили „бејби бумерси“, економска сила или генерација рођена после Другог светског рата (1949-1964)?
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Јасно је да ће наследством руководити миленијалци којих је пред пандемију ковида 19 било више од послератних претходника. И, није само њих више, већ је више и богатства које ће се проследити, тачније наследити, пише „Бонитет“.
По угледнијим статистичарима који се генерално баве расподелом новца у свету, прошла 2021. година се завршила повећањем свеукупног светског богатства за 28,7 трилиона долара. Крај године дочекан је са укупним богатством од 418,3 трилиона долара.
Питање „У чије руке иде ово наслеђе?“јесте опште, али цела слика света, богатих и њихових наследника, њиховог међусобног односа као и односа према новцу, много говори о токовима који ће тек овладати светом. Ко оставља богатство, шта је са њим намерио, коме га оставља и како?

Расподела богатства

Актуелна слика света са расподелом богатства каже да су САД и Кина, са Хонгконгом и Макаом, водеће. Њихови билионери заједно (око 1.500) заправо су половина светског броја билионера. Ако се томе дода и податак да је 56 милиона Американаца завршило прошлу годину званично са „статусом“ милионер (њихова имовина вреди више од једног милиона), занимљиво је испратити анализу једног америчког адвоката и иначе експерта за наследство, порез и књиговодство. Његово посебно интересовање је наслеђе миленијалаца од својих претходника, економске силе, чувених „бејби бумерса“.
Адвоката Дејвида Јорка занима ко ће наследити „цунами“ (како га је у анализи назвао) богатства које су направили „бејби бумерси“? По његовим статистикама, ради се о 60 трилиона долара (у САД) које ће добити миленијалци, који су за сада направили пет трилиона. Он тврди да ће ово бити највећи трансфер богатства у историји.

Стихијско преузимање

На жалост, искуство са наслеђивањем и наследницима, што из личне праксе што из анализе случајева колега, адвокату Јорку говори да ће се овај „цунами“ одиграти прилично спонтано, без плана, доброг правца, значења и сврхе. Предвиђа да ће овакво стихијско преузимање бити више изражено код најбогатијих појединаца.
Инспирација Јорку били су резултати великог истраживања од пре пет година које је спровео У.С. Труст:
Више од половине богатих навели су да би њихове породице виделе много користи ако би се установио сет принципа који би наследницима били водиља кроз смисао и сврху богатства. А само њих 10% спроводе у дело установљење и примену оваквих принципа
Седамдесет пет одство веома богатих мисли да је важно да својој деци оставе наследство, али само 20% верује да су њихова деца спремна да толико богатство преузме.
Свему томе треба додати и драгоцен податак да је трећини деце богатих јасно и гласно речено шта од њих родитељи очекују да постигну са наследством. Занимљиво и једнако важно је да је само пет одсто деце веома богатих образовано да би се носило са свим аспектима које живот са богатством носи.
Јорк је написао у додатку анализе:
„Није ни чудо што просечно америчко наслеђе следећа генерација потроши за 18 месеци. А у случају најбогатијих, половина њиховог иметка се потроши у просеку за само осам година.“

Шта раде најбољи?

Шта је савет онима који су очигледно знали да направе богатство, али не сналазе се најбоље у прослеђивању стеченог млађима? Следећи стару народну „Богатство не можеш са собом у гроб понети“, следи здрав наставак да се то исто богатство може оставити да живи кроз наследнике.
Из искуства адвоката Јорка породице које опстају као богате и имају наследнике равне себи или боље од себе, следе неколико важних правила у животу:
Јасно им је ко су, у шта верују и шта вреднују и све то јасно износе и понављају својим наследницима. Рецимо, породице које инсистирају на мудрости, знању и интегритету, инсистирају и на образовању своје деце. Други, којима су покретачи дарежљивост и саосећање, раде на формирању фондова и децу усмеравају у истом правцу.
Јасно дефинишу улоге и одговорности у оквиру породице и својој деци остављају прецизне одговоре на питања „Шта могу да очекујем као део ове породице?“или „Шта се од мене овде очекује?“
Наследници се припремају у сваком смислу, а пре свега знањем и вештинама из области инвестиција, буџетирања и уопште економски се описмењавају.
Ова 2022. година за сада каже да је и даље водећа расподела богатства у рукама Американаца које следе Европљани, а за њима су становници азијско-пацифичког дела света. Кинези као велика економска сила носе велики део колача богатства, али њихови наследници ће се тек показати. Буду ли се од „западњака“ брже и боље економски описмењавали, повешће светску причу богаташа. Показаће се на делу, а за тим ће уследити и бројеви, закључује „Бонитет“.
Форум у Давосу  - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
СВЕТ
Какав нови план за будућност најављује „светска елита“
Долари - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
ЕКОНОМИЈА
500 најбогатијих људи света за дан изгубило 206 милијарди долара
Жена са златницима у рукама - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
СВЕТ
Пет најбогатијих жена на свету /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала