Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто је НАТО сачувао злогласну тајну службу Хашима Тачија ШИК

© AP Photo / Lefteris PitarakisАгим Чеку и Хашим Тачи
Агим Чеку и Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Остаје нејасно зашто се сада поново помиње тајна обавештајна служба Хашима Тачија ШИК на Косову и Метохији а још је више нејасно зашто су их међународне снаге у јужној српској покрајини не само сачувале већ им пружиле и обуку, каже за Спутњик Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Дрецунова реакција уследила је после писања косовских медија који су изнели тајне извештаје Кфора према којима је ова служба имала око 5.000 оперативаца а финансирала се углавном новцем из подземља.

НАТО требало да расформира ШИК

Тајна служба Хашима Тачија ШИК требало је да буде расформирана по доласку Кфора на Косова и Метохију, међутим они су у већини случајева завршили у тадашњем КЗК и КБС, а мања група наставила је са оперативним радом у тајности за које се ни данас не зна под чијом су контролом, каже Милован Дрецун.
„НАТО, обавештајци Кфора и Унмика су брзо по доласку на КиМ идентификовали обавештајну мрежу Хашима Тачија која је била врло активна у време сукоба а којом је руководио Кадри Весељи. Цела структура је била идентификована… Где су се налазили, где су им били штабови, састав, руководиоци ове илегалне службе, шта су радили и за које је злочине одговорни о чему постоје и сведочења, и сведоци,“ подсећа Дрецун.

ШИК је у ствари Дреничка група

Оно што је при свему овоме, каже Дрецун, остало као мистерија јесте зашто Кфор није ништа предузео да спречи, угаси деловање те илегалне службе и њену инфилтрацију у све институције које су формиране после доласка међународних снага на КиМ.
Присталице и подржаваоци ОВК-а - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
СРБИЈА
Рамина акција у одбрани ОВК: Ударио сад и на Дика Мартија
„Челни људи ШИК-а су припадници најорганизованије криминалне групације која је иначе позната и као „Дреничка група“. Њу је идентификовао Дик Марти у свом извештају. Они су држали највећи део илегалних послова и имали су формиране тимове за ликвидацију неподобних Албанаца, а на првом месту им је било етничко чишћење Косова и Метохије од Срба. То су биле бруталне акције, а служба уместо да се гаси, после доласка међународних снага почела је да се шири,“ истиче Дрецун.

Странци их обучавали

Према његовим речима, Запад је чак пружио обуку припадницима ШИК-а и од ње су покушали да прикупе што више информацију и о деловању наше земље.
„Ширила се и по централној Србији, укључујући градове као што је Београд, Ниш, Нови Сад и тако даље, а врло је активна у делу око Прешева и Бујановца чак и сада. Интересна зона није била само Србија већ и Македонија а директно је била повезана са званичном албанском обавештајном службом. Та служба је одиграла озбиљну улогу у подизању побуне Албанаца у Македонији и на југу централне Србије 2001. године. Такође је задужена за шверц оружја, али су јој примарни извори прихода шверц дроге и новац од ланца проституције,“ набраја наш саговорник.

Пипци те службе су у целом региону

Дрецун каже да је та служба почела са врбовањем појединца што из медија, НВО, политике, углавном из редова српског народа на КиМ, али је покушала да се позиционира у централној Србији по истом задатку.
Албанска мафија: Овако изгледа просечан оперативац албаских нарко кланова - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2016
Албански нарко-дилери јачи од Колумбијаца (фото, видео)
„Проблем је дакле у томе што запад дозвољава да та служба настави своје деловање. И све то иако су њихове вође Кадри Весељи и Хашим Тачи сада у затвору, иако постоји сведок Назим Блаца који говори о свим активностима које су Тачи и његов ДПК предузимали да ликвидирају политичке противнике преко ове службе, односно да је она одређивала мете,“ истиче Дрецун.
Дрецун примећује да ће бити интересантно видети да ли ће се суд у Хагу уопште бавити овом групом, али пипци те службе су свуда и она је малтене постала регионална. И што је најгоре, има новац, а после обука које им је Запад омогућио сада су то искусни обавештајци, упозорава саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала