- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ноле је имао тежи пут од Рафе и Роџера

© AP Photo / Gerald HerbertНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Било је оних који су пребацили Новаку Ђоковићу да је до титуле на Вимблдону стигао играјући против не тако јаких противника, али када се гледају турнири на којима су Ноле, Рафаел Надал и Роџер Федерер побеђивали барем тројицу играча из најбољих 10, па онда освајали титуле - јасно је да је Србин имао најтежи посао.
Наиме, Новак је освојио 22 овакве титуле, следи Федерер са 15, а најслабији на овом списку је Надал са 13.
Занимљиво постаје када се гледају турнири где су победили барем једног од двојице највећих ривала. Новак има 41 такву титулу, Надал 35, а Федерер27.
Интересантно је да имају и титуле где су савладали обојицу - Ђоковић пет, Надалчетири, Федерер једну.
Када су Гренд слемови у питању, Новак је освојио шест титула победивши барем тројицу из ТОП 10 са АТП листе, исти је учинак и Федерера, док је Надална пет највећих титула у овој категорији.
Како било, ово су само бројке, а као што је Новак и сам истакао, када сва тројица заврше каријере највише ће се бирање највећег сводити на субјективни осећај.
Чак су свтатистичари и заљубљеници у тенис направили и специфичну листу, где су осмислили и систем бодовања по којем највећи број бодова доносе Гренд слемови, године завршене на 1. месту, недеље проведене на првом месту, време проведено у Топ 5 на АТП листи, али и по међусобном скору између највећих ривала.
Према тренутној листи, Новак Ђоковић је први са 987 бодова, а други је РоџерФедерер са 930, док је Рафаел Надал тек трећи са 885 бодова.
Треба рећи и да је Федерер стизао до Гренд слемова пре него што су Новак и Рафа сазрели као играчи, те да сада он не игра, па споменута двојица, додуше у позним играчким годинама, имају шансу да га претекну коју су и искористили.
Међутим, и претходно наведени статистички подаци говоре у прилог да је Новак имао најтежи пута од све тројице, морао је да игра против јачих противника, а и ујдурма са Вимблдоном му неће помоћи јер је због свега пао на седму позицију АТП листе.
Што значи да ће поново имати теже противнике, него што то реално заслужује успесима на терену.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СПОРТ
Како древна вештина може да помогне Новаку Ђоковићу?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала