- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Трагична прича руске звезде која се прерано угасила

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаФутбол. Кубок России. Матч "Истра" - "Спартак"
Футбол. Кубок России. Матч Истра - Спартак - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Некадашњи нападач Спартака из Москве Александар Козлов преминуо је у петак у 29. години живота. Фудбалеру је позлило после тренинга, дошао је на масажу током које му није било добро, а лекари нису могли да му помогну. Разлог смрти је тромб.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Козлов је продукт омладинске школе Спартака. За црвено-беле је одиграо 28 мечева у којима је забележио гол и две асистенције. Наступао је и за Тјумен, Химки, Тосно, Факел, јерменски Арарат, казахстански Окжептес и Алустон са Крима.
У априлу 2020. „Спорт Експрес“ је писао у наставцима о каријери Козлова кроз фељтон: „Ко је уништио каријеру јединственог фудбалера Спартака?“. Аутор фељтона био је некадашњи колумниста овог медија, а сада главни репортер о дешавањима у Спартаку Дмитриј Зеленов и ово су била његова запажања:
Када се ради о начину игре, Козлова пореде са Андрејом Аршавином, а када је реч о таленту са Александром Кокорином. Опет, у 27. години стигао је тек до Јерменије.
© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаФутбол. Открытая тренировка ФК "Спартак"
Футбол. Открытая тренировка ФК Спартак - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Футбол. Открытая тренировка ФК "Спартак"
„Момак је имао таленат, али да би се са 17-18 година пробио до првог тима Спартака морао си да будеш Марадона или Меси, да будеш изузетан играч. Козлов је тренирао и покушавао, вредно је радио.“
То су биле речи из 2011. године тадашњег тренера московских црвено-белих Валерија Карпина након што је 18-годишњи Козлов одиграо 15 мечева за први тим и дебитовао у Лиги шампиона. На терен Стамфорд Бриџа крочио је када је имао 17. Почео је да тренира са првим тимом са 16 година, а већ са 15 су га водили на припреме са сениорима.
Био је то фантастичан узлет за момка од кога се очекивао велики успех. Упркос тешкој првој години са старијима од себе, Козлов је стао на црту. Тренирао је са сениорима, јачао и чекао своју шансу. Изгледало је да му се све коцкице слажу у један велики и леп мозаик. Сви су имали велика очекивања.

Редак квалитет којим је побеђивао свакога

Козлов је почео да игра фудбал у Спартаку као осмогодишњак. Без проблема је прошао све млађе категорије и формирао се као фудбалер већ у 15. години. Низак, 172 сантиметара, брз, и технички врло надарен пуно је обећавао. Они који су стално гледали утакмице Спартака приметили су са каквом лакоћом пролази ривале у ситуацијама један на један. Омладински тим је водио Дмитриј Гунко и он му је први пружио прилику, коју је Козлов искористио.
© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаФутбол. Кубок России. Матч "Истра" - "Спартак"
Футбол. Кубок России. Матч Истра - Спартак - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Футбол. Кубок России. Матч "Истра" - "Спартак"
„Саша има природно добру, експлозивну снагу. Лако је пролазио дефанзивце, а поред брзине приметио сам и да има сјајну промену правца – редак квалитет којим је бивао неухватљив за штопере. Приде је шутирао са обе ноге“, сећа се Гунко.

Нови Аршавин

Козлов је одмах добио надимак „Нови Аршавин“, што је 2009. године био највећи комплимент за неког фудбалера. Голови на Енфилду, полуфинале Руса на ЕУРО 2008, Гус Хидинк и све остало. Прва поређења десила су се у мају на једном међународном турниру за клинце у Казахстану када је постигао 14 голова на четири утакмице. Наравно, и он је сам чуо поређења са Аршавином, али тврди да га нису дотицала.
© AFP 2023 / RICHARD JUILLIARTАндреј Аршавин
Андреј Аршавин - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Андреј Аршавин
„Можда смо по стилу игре Аршавин и ја слични. Не смета ми, драго ми је да ме пореде са њим“, рекао је тада Козлов.
Наравно, његов таленат нису само приметили навијачи и тренери Спартака. Представници Милана и Интера боравили су у Русији да би га скаутирали, а после поменутог турнира у Казахстану било је и конкретних понуда.

„Паре, аутомобили и девојке га уништили“

Током пада, на самом почетку каријере, нападач се нашао у центру скандала. У фудбалским круговима колале су приче да ЦСКА жели да га преотме Спартаку. Наводно, преко агента Валерија Оганесјана са којим је 16-годишњи Козлов потписао уговор.
Леонид Федун, председник Спартака је својевремено тврдио:
„Постоје агенти који буквално покушавају да украду играча из клуба у коме је поникао. Том малом Козлову су завртели мозак и мислим да је баш зато наша млада репрезентација (генерација 1993) играла лоше. Козлов је добар дечко. Али када менаџер почне да пуни главу дечку од 16 година невероватним идејама, чак ни 40-годишњак не би то издржао. Млади играчи су врло крхки и рањиви“, рекао је Федун.
© Sputnik / Яков Андреев / Уђи у базу фотографијаФутбол. РФПЛ. Матч "Томь" - "Спартак"
Футбол. РФПЛ. Матч Томь - Спартак - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Футбол. РФПЛ. Матч "Томь" - "Спартак"
На проблематично окружење око Козлова упозоравао је и Дмитриј Уљанов, селектор кадета који у октобру 2009. није могао да рачуна на њега за квалификације за ЕУРО 2010.

„Поред Шалбузова, нападач Спартака Козлов, талентован дечак, звезда, неће играти на турниру. Имали смо велика очекивања од њега. Ситуација са њим је била непријатна. Козлов је потписао уговор са агентом који је хтео да га одведе из Спартака. Зато је престао да тренира. Козлов је имао дугорочан уговор са клубом, али услови које је диктирао менаџер нису били прихватљиви за Спартак. Новац, аутомобили и девојке брзо су уништили дечка који се није формирао као човек. У тим чудним условима, агент је задобио поверење играча и то је проблем код младих фудбалера“.

Покидао све лигаменте у колену

Тешко је рећи шта би било са Козловим да је прешао тада у ЦСКА. Можда је Оганесјан био у праву – и руски фудбал би добио нову звезду. А можда би се десило нешто сасвим друго. За чињеницу да каријера нападача није ишла онако како је желео крив је само он. Како било, Козлов је остао у Спартаку и 2010. заиграо за први тим.
Али време је пролазило, а Саша све мање и мање добијао прилику. Уследила је неуспешна позајмица у Химкију. Почетком сезоне 2013/14. Као 20-годишњак провео је један део у другом тиму Спартака у нижем рангу. Као многи младићи, вероватно би добио прилику код швајцарског тренера Јакина, али му се догодила тешка повреда.
© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаФутбол. Кубок России. Матч "Истра" - "Спартак"
Футбол. Кубок России. Матч Истра - Спартак - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Футбол. Кубок России. Матч "Истра" - "Спартак"
Током тренинг кампа у Турској са Спартаком 2, Козлов је покидао све лигаменте и менискус у колену. Предстојала му је дуга пауза, а када се опоравио никада није био онај стари. Није више имао ону оштрину с почетка каријере.
Повреда и дуга рехабилитација затвориле су страницу звану „Спартак“ у његовој каријери. Он је сам, као што се види у интервјуима, очекивао другачије опхођење од стране клуба, али му нови уговор није понуђен.
„Пре повреде сви те третирају на један начин, а после повреде поптуно другачије. Никада то нисам разумео, али нека све буде на савест људима који то раде. Да бисте се опоравили од тако великог шока и ударца и психички и физички потребно вам је поверење. А њега није било. Шта да кажем? Сам сам извукао своје закључке.“
Славиша Јокановић - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
СПОРТ
Србин је главна прича у Москви – где су промене и да ли има простора за „револуцију“
Руски фудбалери се загревају за утакмицу са Саудијском Арабијом - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
СПОРТ
Суд подржао хајку на руски фудбал
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала