- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Апартхејд“ на штету Срба: Немачка због антируског залагања добила поклон од Америке у – Босни

© Sputnik / СпутњикНемачка застава
Немачка застава - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Америка је Немачкој дала Босну и Херцеговину да се игра снагатора, док је заузврат добила подршку око украјинске кризе, коментар је Милована Божиновића, бившег амбасадора Србије у Берлину на коментаре у јавности да Кристијан Шмит на мала врата уводи апартхејд у БиХ.
Од тренутка када је постало јасно да домаћи политичари у БиХ неће успети да договоре промене изборног закона, ствар у своје руке преузео је тзв. високи представник Кристијан Шмит уз подршку Бундестага. У тој институцији Немачке, веровали или не, расправљало се и о моделу изборног система који би Шмит по свој прилици требало да примени.
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РЕГИОН
Додик: Сарајевску политику не могу наметнути ни Шмит, ни Сатлер, ни ЕУ
За сада су, према писању босанских медија, две опције на Шмитовом столу - техничке измене, дакле начин одржавања избора, односно гласања, па до оних које се односе на формирање Дома народа БиХ по принципу - један човек један глас.

Немачка се мало заиграла са америчким „поклоном“

У светлу тога, у БиХ се све више користи термин „Шмитов модернизовани апартхејд за БИХ“, јер Бошњаци сматрају да Срби и Хрвати имају довољно права у БиХ, док, с друге стране, Срби и Хрвати итекако имају против да се уведе правило један човек један глас, с обзиром на бројно стање бошњачког бирачког тела у БиХ.
Шта то заправо Немачка и Шмит покушавај да направе?
Божиновић сматра да је апартхејд можда прејака реч, с обзиром на њено значење, али примећује да Немачка, али и тзв. високи представник Кристијан Шмит, у БиХ поступају помало неспретно.
„Рушење свих веза са Русијом не иде им у прилог, јер њихове велике фирме почивају на руским сировинама. Од Американаца су за то добили сатисфакцију у виду БиХ која ће им бити слаба утеха. Добили су могућност да се понашају као жандари на Балкану, јер је то, како се сматра, њихово традиционално подручје,“ каже Божиновић.
То њихово кочоперно понашање на Балкану, истиче Божиновић, у политичким питањима је компензација за велике проблеме са којима ће се Немачка тек суочити унутар ње саме, али изгледа да је, из неког разлога, Бундестагу спољни утицај тренутно битнији.
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
РЕГИОН
Шмит се игра историјом БиХ – трајаће колико и међународни протекторат
„Да се неко сети да сада у БиХ покуша да, како се спекулише, у изборни закон уведе формулу један човек један глас, и да решава проблеме по формули која је била одбачена од стране запада, поступање је које не води решењу, већ ће донети још веће проблеме. Шмит је по врло стриктним инструкцијама, очигледно, изгубио сваки контакт са српском страном, што се није смело десити јер, шта год о коме ко мисли, продуктивна комуникација мора да постоји. Уместо тога, довео је ситуацију дотле да наметне одлуке да кажем голом политичком силом,“ примећује саговорник Спутњика.

Јачају и војне снаге

Део истог пакета, примећује Божиновић је и јачање немачких снага Еуфора у БиХ за којим већина мисли да нема потребе.
„Они су повећали буџет за војску за сензационалних 100 милијарди у наредним годинама што је непојмљиво за било коју другу западноевропску државу јер ће то створити дисбаланс и незадовољство у другим државама попут Француске, Холандије и тако даље. Никоме не одговара немачка војна сила која ће одједном да превагне,“ оцењује наш саговорник.
По његовим речима, да парадокс свега буде већи, о свему овоме одлучује немачка странка Зелених који су постали најтврђи лобисти НАТО и апологете насилног решавања проблема.
„Србе морају да врате у дијалог јер у супротном неће моћи ни најмањи помак, а не нешто велико да се очекује,“ закључује наш саговорник.
Иначе, немачки Бундестаг прихватио је предлог Владе да у БиХ у оквиру мисије ЕУФОР Алтеа пошаље 50 немачких војника. Влади Немачке којом се, између осталог, тражи да се у БиХ укине концепт конститутивних народа и уведе принцип један човек један глас. Иако је ова препорука усвојена, политика званичног Берлина неће се променити и тај предлог неће имати већи утицај на дешавања у БиХ, пишу Независне новине, те наводе да је могућ одлучнији курс Владе Немачке према руководству РС, али да на нивоу ЕУ и даље не постоји сагласност у вези са евентуалним увођењем санкција.
Заставе БиХ  - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
РЕГИОН
Мајоризација Хрвата у Федерацији БиХ довела би до уништења Републике Српске
Говорници из немачких Социјалдемократа, Зелених, Либерала и Демохришћана осудили су "сецесионистичку политику Милорада Додика", српског члана Председништва и устврдили да на њега утиче Владимир Путин, председник Русије, који, како тврде, жели да дестабилизује Западни Балкан у контексту рата у Украјини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала