- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски стручњак: Цена гаса за септембар могла би да се повећа најмање 30 одсто

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски гас
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Бугарска би требало да се врати преговорима са „Гаспромом“ како би обновила део испорука гаса, а цена „плавог горива“ за септембар у земљи могла би да буде најмање 30 одсто већа, изјавио је бугарски стручњак за енергетику Иван Хиновски за телевизију „Нова“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Све прелиминарне прогнозе показују да ће доћи до повећања цене природног гаса између 30 и 50 одсто у односу на садашњу. То ће се наставити све док се у Европи не успостави равнотежа између потрошње и потражње, док се не обнове испоруке“, рекао је Хиновски.
Да би обезбедила потребне количине гаса, Бугарска такође треба да повећа испоруке из Азербејџана и распише тендер за склапање споразума о дугорочним испорукама течног природног гаса, сматра стручњак.
Председника Удружења организација за снабдевање топлотом Кремена Георгијева брине да ли ће зимус бити довољно гаса. По његовим речима, претходних година „Булгаргас“ је у септембру позивао своје клијенте да разговарају о количини гаса које ће им бити потребне следеће године.

„Надамо се да ће бити тако и ове године, јер ако тако не буде то ће значити да 'Булгаргас' не зна шта ће продавати следеће зиме“, истакао је Георгијев за БТВ.

Бугарска државна комисија за енергоснабдевање и водоснабдевање (КЕВР) саопштила је раније да ће цена гаса у јулу бити виша за 32 одсто. Државна гасна компанија „Булгаргас“ продаваће гас по цени од 186,17 лева (95,47 евра) по мегават часу, док је у јуну цена била 141,36 лава (72,49 евра).
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РУСИЈА
Бугарска влада на мети критика: Нема уговора ни са „Гаспромом“ ни са другим добављачима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала