- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Почео као клинац, завршиће као деда – руски голман на путу ка вечности

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаФутбол. РПЛ. Матч ЦСКА - "Рубин"
Футбол. РПЛ. Матч ЦСКА - Рубин - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
За голмане кажу да су као вино – што старији то бољи. ЦСКА из Москве може да се похвали да има међу стативама „олдтајмера“ међу чуварима мреже, рекордера Игора Акинфејева (36) који броји чак 20. сезону на голу руског великана.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Акинфејев са 516 наступа је незаменљив на голу Армејаца од 2003. године. Продукт је чувене омладинске школе и љубимац навијача ЦСКА. Са свега 17 година дебитовао је за први тим црвено-плавих, а у првом мечу у првенству Русије одбранио је пенал у последњим минутима.
Голман ЦСКА је и вођа симболичног „Клуба Лав Јашин“ који чине руски голмани који су забележили минимум 100 мечева без примњеног гола. До данас Акинфејев је сачувао своју мрежу на чак 341 утакмици, а посебно је импресивно што је голман ЦСКА стигао до ове бројке брже него поједини до клуба.
Такође, Акинфејев је чак десет пута био награђиван трофејом „Лав Јашин“ намењеном најбољем голману Русије који је установљен 1960. године од стране магазина „Огонек“.
Игор Акинфејев је за селекцију Русије забележио 110 наступа и по томе је други у историји националног тима. Дебитовао је за Зборнају 2004. са само 18 година и 20 дана и по томе је такође ушао у историју као најмлађи дебитант.
Због повреда и умора окончао је репрезентативну каријеру 2018. а најрадије ће памтити 2008. када се окитио бронзом на Европском првенству у Аустрији и Швајцарској.
Акинфејев и у 36. години наставља да брани за ЦСКА, а како му уговор са клубом важи до јуна 2024. јасно је да ће постати највечнији у историји руског фудбала.
Он је минулог викенда изједначио рекорде које су држали Дмитриј Лошков и Александар Ањуков који су играли првенствени фудбал по 20 година. Иза њих су остали Сергеј Игнашевич и Сергеј Семак са по 19, док Игор Семшов и Кирил Набабкин имају по 18 година непрекидног играња фудбала.
Футбол. Кубок России. Матч Истра - Спартак - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
СПОРТ
Трагична прича руске звезде која се прерано угасила
Немања Матић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
СПОРТ
Тоти му нудио „десетку", Аргентинац узео омиљени број Немањи Матићу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала