- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Неприхватљиво да се бродови за извоз жита користе за снабдевање Украјине оружјем

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице у Новосибирској области
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
За Русију је неприхватљива могућност снабдевања Украјине западним оружјем бродовима који ће, према очекивањима, превозити жито преко Црног мора, изјавио је заменик шефа руске дипломатија Сергеј Вершињин.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У принципу, наравно да сматрамо немогућим да се те хуманитарне испоруке користе за снабдевање Украјине смртоносним оружјем западних земаља (а њих је веома много), што би додатно подстакло непопустљивост украјинске стране“, објаснио је он.

Према његовим речима, у случају постизања договора о извозу жита преко Црног мора, бродови неће бити мета ваздушних напада руске стране.

„Подсетићу на изјаву нашег председника Владимира Путина који је рекао да ако Украјинци деминирају луке и буде омогућена пловидба бродова са житарицама, те испоруке ће гарантовано бити изузете од било каквих напада, биће обезбеђен миран пролаз“, истакао је Вершињин.

Он је, такође, одговарајући на питање да ли постоји могућност да се Велика Британија укључи у преговоре о извозу жита из Украјине одговорио да учешће било којих других земаља поред Русије, Турске и Украјине, као и представника Уједињених нација у тој операцији није потребно.
Како је раније саопштио добро информисани извор за Спутњик, на преговорима поводом извоза жита из Украјине постигнут је озбиљан напредак, следи решавање техничких питања.
Претходно су у Истанбулу одржани преговори војних делегација Турске, Русије, Украјине и делегације Уједињених нација на ову тему.
На крају прошлонедељних преговора, турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је да је постигнут договор о формирању координационог центра у Истанбулу, а да ће се руска и украјинска делегација поново састати у Турској за око недељу дана ради разматрања питања извоза житарица.
Сусрет председника Русије и председника Индонезије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Путин: Не спречавамо извоз жита, због политике Запада у најтежем положају земље у развоју
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Енергетска и прехрамбена криза су резултат авантуристичке и непромишљене политике Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала