- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор у Лондону: Москва није одговорна за смрт британског плаћеника у Донбасу

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаВестминстерска палата и мост у Лондону
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Руски амбасадор у Великој Британији Андреј Келин изјавио је да Русија одбацује оптужбе Лондона који криви Москву за смрт британског плаћеника у Донбасу Пола Урија.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Раније је омбудсмен Доњецке Народне Републике Дарија Морозова саопштила да је Ури који је био заробљен у ДНР преминуо 10. јула због болести и депресивног стања услед равнодушности његове домовине према њему. Због тога је британско Министарство иностраних послова позвало руског амбасадора у Лондону на разговор.
Келин је потврдио да је био позван и да је за смрт британског плаћеника Лондон оптужио Русију. Према речима амбасадора, Ури је умро због дијабетеса првог степена и бројних пропратних болести, и поред указане лекарске помоћи.

Руски дипломата је истакао да „оно што је заиста изненађујуће да британски званичници нису покушали да помогну Урију, иако су знали за његово стање, а могли су то да ураде преко Црвеног крста, на пример“. Он је нагласио, да је британска страна учинила „неке кораке“, али је није занимало Уријево здравље.

Како је истакао, „није чуо да су британске власти исказале интересовање за судбину осталих заробљених плаћеника, који су већ прошли суђење, поднели жалбе и тако даље, за сада ништа“.

„Што се тиче пребацивања одговорности на нас, Русије као државе, то је, наравно, смешно. Не прихватамо ту одговорност, они су под јурисдикцијом друге стране, конкретно, ДНР и суд је надлежан над њима“, закључио је дипломата.

Келин је, такође, оценио да независно од тога ко ће доћи на власт у Британији, не треба очекивати побољшање политике према Русији.
Портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков раније је изјавио да се страни плаћеници у Украјини немају статус плаћеника и да је „најбоље што их чека, дуга затворска казна“.
Лидер ДНР Денис Пушилин изјавио је у јуну да се број страних плаћеника у Донбасу смањује и да покушавају да напусте Украјину.
У Доњецку су 9. јуна осуђена на смрт тројица страних плаћеника заробљених у Маријупољу – два држављанина Велике Британије Шон Пинер и Ејден Аслин, као и марокански држављанин Саадун Брахим. Сва тројица су признали кривицу за оружану агресију у Украјину, чији је циљ био преузимање власти у ДНР.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РУСИЈА
Захарова: Лондон покушава да искористи смрт свог сународника у политичке сврхе
Држављани Велике Британије Шон Пинер и Ејден Аслин, и држављанин Марока Садун Брагим, страни плаћеници у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
РУСИЈА
ДНР о суђењу страним плаћеницима: Британију и Мароко не занима судбина њихових грађана
Министар спољних послова Русије Сегеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
РУСИЈА
Лавров: Пресуда страним плаћеницима донета у складу са законима ДНР
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала