- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Стручњаци за нетрадиционалне односе" - Путин објаснио зашто на Западу поскупљују нафта и гас

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Цене енергената одлетеле су у небо због политике Запада, изјавио је руски председник Владимир Путин на конференцији за новинаре након посете Техерану. Он је још додао да Запад оптужује „Гаспром“ и Русију, иако је сам увео бројна ограничења. Како је оценио, због санкција Москви, само је Европа на губитку.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Инвестиције у основни капитал у традиционалној енергетици опале су због ранијих политичких одлука Запада. Банке не финансирају, осигуравајуће компаније не осигуравају, локалне власти не додељују земљиште за нове пројекте, не развија се цевовод и остали транспорт. То је резултат политике претходне деценије“, објаснио је он одговарајући на питање да ли је праведно што Русију криве за енергетску кризу, повезану са скоком цена енергената.
Путин је подсетио да је Европа занемарила традиционалне изворе енергије и почела да се ослања на алтернативне.

„Они су велики стручњаци за нетрадиционалне односе. Ево, и у области енергетике одлучили су се за нетрадиционалне врсте енергије: сунце, ветар. Испоставило се да је зима дуга. Ветра није било. И, то је све“, истакао је руски лидер.

Само је Европа на губитку

Он је додао да Запад оптужује „Гаспром“ за енергетску кризу, иако је сам затворио енергетске маршруте и увео санкције. „Гаспром“ је, са друге стране, навео је Путин, спреман да испоручује онолико колико је потребно.
Поред тога, Путин је нагласио да је Европа на губитку због санкција Пољске које подразумевају забрану коришћења пољске деонице гасовода „Јамал-Европа“.
„Обим гаса на тржишту се смањио, а цена на тржишту порасла. Ко је победио? Само су Европљани на губитку“, објаснио је он.
Истовремено, он је констатовао да се гас из Немачке који Русија испоручује Берлину по дугорочном уговору за Пољску показао као јефтинији, него кад би га куповала директно и зато је Пољска искористила реверс на гасовод „Јамал-Европа“.
Путин је такође нагласио да „Гаспром“ испуњава и да ће наставити да испуњава своје обавезе које се тичу испоруке енергената, а да то што Запад пребацује своје грешке с енергентима у Европи на „Гаспром“ и Русију уопште није основано.

За „Гаспромову“ турбину потребна и документација

Руски лидер прокоментарисао је и ситуацију око враћања из Канаде турбине за гасовод „Северни ток“. Он је истакао да „Гаспром“ мора да добије не само турбину, већ и правну и техничку документацију за њу.
Он је такође подсетио на гасовод „Северни ток 2“ и и нагласио да његово пуштање у рад тренутно није могуће, чак и ако би то Запад хтео.

„Овде постоје проблеми. То су проблеми о којима сам пре месец и по или два разговарао с немачким канцеларом. Рекао сам му да је 'Гаспром' резервисао капацитете, створио их и да треба нешто урадити са њима. Одговор је, међутим, био да сада постоје друга важнија питања, да је тренутно тешко бавити се тиме и да није тренутак. Морао сам да упозорим да ћемо у том случају половину обима намењеног за 'Северни ток', преузети за унутрашње потребе и прераду“, објаснио је Путин.

Коментаришући предлоге да се ограничи куповина нафте из Русије, Путин је рекао да верује да ће то довести до сличне ситуације као са гасом.
Према његовим речима, то ће проузроковати скок цена црног злата.
Путин је јуче боравио у радној посети Ирану, где је разговарао са председником Ебрахимом Раисијем и ајатолахом Хамнеијем, а потом је имао и трилатерални сусрет с иранским председником и турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РУСИЈА
Путин: Русија неће бити одвојена од света, упркос санкцијама
Руски председник Владимир Путин, ирански лидер Ибрахим Раиси и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
РУСИЈА
Цео свет гледа у Техеран: Шта су договорила три лидера
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Путин: Ограничења на испоруке руског жита треба да буду укинута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала