- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Да ли бели дрес значи и белу заставу?

© Фото: Принтскрин/You Tube/Leeds United OfficialФудбалери Лидс јунајтеда
Фудбалери Лидс јунајтеда - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Мање од месец дана остало је до почетка Премијер лиге, а клуб који је тотално изменио лични опис је Лидс. Један од најомраженијих енглеских клубова (међу противничким навијачима) остао је без двојице најбољих играча па им многи предвиђају крах и селидбу у Чемпионшип, који су избегли у последњем колу претходне сезоне.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

И није тајна да Лидс није миљеник јавности, углавном због раније репутације навијача, као и фудбала који је 70-их играо под Доном Ревијем када је настао мит о „прљавом Лидсу“. Од повратка у Премијер лигу 2020. после 16 година одсуства када су дотакли дно (гостовање у селу Херефорду средином прве деценије свакако спада у то) Лидс је честа мета критичара и коментатора.
И сваки пут је исто. Предвиђају му испадање, рану смену тренера и ко зна шта, али великан из Јоркшира пркосно одолева. И често се љубитељи белих још шале на свој рачун скандирајући „Лидс се распада“ на мелодију чувеног хита Џој Дивижона.
Овог лета Лидс је остао без репрезентативца Енглеске Калвина Филипса који је отишао у Манчестер сити за 49 милиона евра и Рафиње који је завршио у Барселони за 58 милиона. Два важна играча су отишла за рекордне суме, а стигла шесторица нових који ће променити изглед тима који са клупе предводи амерички тренер Џеси Марш.
„Лидс је у невољи, изгубили су Калвина Филипса и Рафињу. Можда ће они рећи 'бићемо добро, довели смо овог, оног', али је суштина да нису довели никог“, истакао је Џејми Охара, некадашњи везиста Тотенхема и коментатор ТокСпорта.
Дакле, за њега бели дрес Лидса значи и белу заставу предаје, иако сезона није ни почела.
Лидс је, иначе, довео неколико проверених фудбалера на лично инсистирање тренера Марша за које верује да су му потребни како би његов тим играо препознатљиви фудбал којим је доминирао са Салцбургом у Аустрији – са пуно пресинга, брзине, на гол више.
Амерички тренер је, за неупућене, продукт чувене тренерске школе Ред Була коју је успоставио Ралф Рангник, човек који је учио тренерском занату и Томаса Тухела, Ралфа Хасенхутла, Марка Розеа, Адија Хитера, Роџера Шмита...
У Лидс су током лета стигли талентовани Американац Бренден Аронсон (33 милиона евра) и десни бек Расмус Кристенсен (13 милиона) из Ред Бул Салцбурга (двоструки узастопни шампиони Аустрије и запажени учесници Лиге шампиона), затим везиста Марк Рока (12 милиона) из Бајерн Минхена, као и Тајлер Адамс (17 милиона) из Лајпцига и талентовани везиста Дарко Гјаби (18 година) из омладинске академије Манчестер ситија.
Шлаг на торти из перспективе управе и навијача Лидса је куповина Колумбијца Луиса Синистере из Фејнорда, најбољег фудбалера Лиге конференција за 25 милиона евра. То је онај крилни нападач који је из волеја дао гол са 25 метара у Хумској пролетос Партизану.
Оно што су „стручњаци“ и прогнозери пропасти Лидса заборавили је да ће Лидс до краја прелазног рока појачати још минимум двојица фудбалера. Приоритети су шпиц – Шарл де Кетелер (Бриж) или Арно Калимуендо (Пари Сен Жеремен), као и леви бек који се за сада држи у тајности.
Најважнија чињеница за беле је да су сва појачања млади момци који имају иза себе солидне сезоне и искуство играња на међународној сцени и који би за две до три године могли да буду нови Рафиња или Калвин Филипс – рекордне продаје клуба.
До тада, играче и стручни штаб Лидса очекује велика борба, како на терену тако и ван њега, где му медији сигурно неће бити наклоњени. Чекаће се први киксеви да се покрене питање тренера Марша, кога поспрдно пореде са Тедом Ласом из култне серије.
Дакле, да ли бели дрес значи и белу заставу у Лидсовом случају, показаће време.
Славиша Јокановић - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
СПОРТ
Србин је главна прича у Москви – где су промене и да ли има простора за „револуцију“
Фудбалери Будућности - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
СПОРТ
Подгоричани „преживели“ атмосферу линча у Приштини: „Неке ствари ми никада неће бити јасне“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала