- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„САД губе утицај у Уједињеним нацијама“: Американци проговорили о слабости Вашингтона

© AP Photo / Mary AltafferАмеричка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд
Америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Стални представник САД при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд оценила је да то што Вашингтон заостаје у испуњавању својих финансијских обавеза према УН представља „изазов“ , што Кина користи.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

То што Сједињене Америчке Државе заостају у испуњавању обавеза према Уједињеним нацијама у милијардама долара, штети способности Вашингтона да утиче на светску организацију, рекла је амбасадор Линда Томас-Гринфилд пред Комитетом за спољне послове Сената у среду и додала да то отвара простор за Кину.
Томас-Гринфилд и администратор УСАИД-а Саманта Пауер сведочиле су пред комитетом у среду ујутру о теми „глобална безбедност хране“ и питањима која се односе на извоз житарица из Русије и Украјине који је заустављен украјинском кризом. Међутим, на половини саслушања сенатор Крис Марфи покренуо је питање америчког дуга, преноси РТ.
„То је заиста суштина изазова са којим се свакодневно суочавам у Њујорку, јер смо стављени у позицију да се морамо такмичити са нашим противницима у могућностима да утичемо на акције УН“, одговорила је Томас-Гринфилд.

„Јавно нас подсећају и покушавају да нас осрамоте, али ми не осећамо стид што имамо тако велики дуг, тако велике заостале обавезе у УН. Тако да заиста морамо да се позабавимо тим питањем ако желимо да будемо у могућности да се такмичимо“, додала је она.

Када је Марфи сугерисао да ова ситуација отвара простор за Кину или Русију, Томас-Гринфилд је истакла да Пекинг може да финансира радна места за око 400 младих професионалаца у УН, док САД не могу.
„Свака празнина коју оставимо отвара простор за Кинезе. Они попуњавају сваки отворени простор који напустимо“, рекла је она.
Линда Томас-Гринфилд и Саманта Пауер су провеле већи део саслушања окривљујући Русију за несташицу житарица и ђубрива на глобалном тржишту, инсистирајући на томе да то нема никакве везе са ембаргом САД и њихових савезника против Москве због кризе у Украјини.
Такве оптужбе су лажи, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за РТ и Спутњик у среду. Лавров је истакао да су санкције усмерене на бродове, лучке објекте и осигурање, са ефектом пресецања руског извоза житарица, док је украјинско жито заглављено у лукама минираним по налогу Кијева.
САД и њихови савезници сада „желе да увуку генералног секретара УН у своје игре“, рекао је Лавров.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Послали смо сигнал да се руско жито укључи у преговоре; Запад врши огроман притисак на УН
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Путин: Ограничења на испоруке руског жита треба да буду укинута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала