- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Послали смо сигнал да се руско жито укључи у преговоре; Запад врши огроман притисак на УН

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Руски дипломата је нагласио да је Москва послала генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу сигнал да је неопходно укључити тачку о руском житу у договоре из Истанбула. Он је додао да истовремено Запад врши огроман притисак на Гутереша зарад својих интереса.
Према речима Лаврова, кад су се на преговорима договорили о основним принципима, у складу са којима ће се извозити украјинско жито, и кад је руска делегација подсетила да се и други део пакета том приликом једноставно означи, Украјинци су то категорички одбили. Делегација из УН је, како је нагласио руски дипломата, само стидљиво ћутала.
„И, ево, јуче смо послали сигнал господину генералном секретару УН и рекли да је то његова иницијатива и да се сада реши ситуација са украјинским житом, а онда са руским“, испричао је Лавров.
Он је додао да је „то толико бескрупулозно, да једноставно не пристаје људима, који се баве високом политиком, али да је то чињенично стање“.
Према његовим речима, Запад покушава да увуче генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша у своје игре око украјинског жита.

„Дуго смо објашњавали да само ђубриво није потпало под санкције, већ возарина, осигурање, улазак наших бродова, који превозе ту робу у стране луке, као и приступи страних бродова нашим лукама како би преузели робу – све је то одмах обухваћено првим или другим пакетом санкција. Зато, када нас у очи лажу и изјављују како то све није истина и да све од нас зависи – то је бескрупулозно. Нажалост, покушали су и сада покушавају да у своје игре увуку и генералног секретара УН“, објаснио је Лавров.

Како је истакао, Сједињене Америчке Државе и Велика Британија вре огроман притисак на Гутереша како би га искористили у својим интересима.
„Сигуран сам да генерални секретар трпи огроман притисак, пре свега од Американаца и Енглеза који су се у секретаријату око њега сместили као заменици и активно ту приватизовану структуру користе за своје интересе, што је жалосно“, истакао је Лавров.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Географски задаци специјалне операције су се променили, сада то више нису само ДНР и ЛНР
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Лавров: У нуклеарном рату никада не може бити победника; САД желе сукоб Русије и Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала