- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Шојгу отпутовао у Турску на потписивање споразума о извозу украјинског жита

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да је министар одбране Сергеј Шојгу отпутовао у Турску где се данас очекује потписивање споразума о извозу жита из Украјине.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Да, можемо да потврдимо да је министар одбране Шојгу отпутовао у Турску. Можемо да потврдимо и да се за данас припрема потписивање споразума. Али, хајде да сачекамо. Нећемо унапред да говоримо о томе“, рекао је Песков новинарима.
Портпарол је додао и да се тек по потписивању споразума може детаљније објашњавати његов садржај.
Он је истакао да је о руском интересу говорио руски председник Владимир Путин током недавне посете Техерану.

„Путин је рекао да је због прехрамбене кризе која се назире веома важно одблокирати путеве испоруке до светских тржишта и ђубрива, и хране, и жита. У свему томе, ради се о релативно малим количинама украјинског жита, које управо због тога није од критичног значаја, јер неће пружити никакву одлучујућу помоћ. Али, свеједно је ипак веома важно да жито доспе до светских тржишта, као и да та индиректна ограничења, која се односе на нашу робу, такође омогуће тржишту да добије додатне количине и ђубрива, и жита и осталог. Управо је председник Путин у Техерану говорио о непосредној вези свега тога“, објаснио је Песков.

Претходно је извор који је упознат с преговорима који се воде у Турској о извозу жита из Украјине за Спутњик изјавио да ће безбедан коридор за пролаз бродова са украјинским житом преко Црног мора почети да ради наредних недеља, гаранције су добијене.
Раније је администрација турског председника Реџепа Тајипа Ердогана саопштила Спутњику да ће документ који се тиче регулисања проблема жита у Украјини бити потписан у Истанбулу у петак, а церемонији ће присуствовати турски лидер и генерални секретар УН Антонио Гутереш.
Уједињене нације су више пута саопштавале о прехрамбеној кризи због дефицита жита, а Запад је оптуживао Русију да спречава извоз украјинског жита на светска тржишта. Москва је категорички демантовала такве оптужбе.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да Русија не спречава извоз жита и да ако Кијев деминира луке, бродови са житом могу да исплове без икаквих проблема.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Послали смо сигнал да се руско жито укључи у преговоре; Запад врши огроман притисак на УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала