Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сраман чин: Следи оштар одговор Србије на први потез Тиране после отпочињања преговора са ЕУ

© AP PhotoАлбаници са застава
Албаници са застава  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Србија ће у Парламентарној скупштини Савета Европе оштро реаговати поводом нацртa резолуције Парламента Албаније којим се оспоравају тврдње о илегалној трговини људским органима на Косову и Метохији и Албанији, каже за Спутњик Дубравка Филиповски, чланица делегације Парламентарне скупштине Савета Европе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Први потез Скупштине Републике Албаније после отпочињања преговора са Европском унијом је изгласавање нацрта резолуције о „неоснованости тврдњи“ извештаја Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову и у Албанији.

Сраман чин и „прање“ Едија Раме

Албански премијер Еди Рама наговестио је да ће до ове резолуције доћи пре пар недеља, а иницијатор документа је његова странка. Албанија у резолуцији тражи од Парламентарне скупштине Савета Европе да се сачини „накнадни извештај и размотри резолуција“, јер, по њима, 11 година након што је извештај састављен, „ниједна од тврдњи које је изнета није доказана“.
Парламент Албаније у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РЕГИОН
Албански парламент усвојио Резолуцију о извештају Дика Мартија
Дубравка Филиповски пре свега сматра да је ово сраман чин Албаније с обзиром да се Србија искрено залагала да ова држава што пре отвори приступне преговоре са ЕУ.

„Та резолуција је за Србију потпуно неприхватљива и пре свега срамна, јер негирати злочин који је почињен над Србима у Албанији у случају „жута кућа“ треба процесуирати, а не покушати дискредитовати. Сваки злочин, па и овај треба да се осуди“, каже наша саговорница.

Докази о „жутој кући" су јасни

Она истиче да је Србија све доказе о овом случају доставила европским институцијама, и европском суду.

„Срамота је и Европске уније и Савета Европе што се од извештаја Дика Мартија није даље прстом мрднуло да се овај случај изведе пред лице правде“, каже она.

Филиповска подсећа да је пре пар година на РТС емитована емисија у којој су сви докази око жуте куће малтене пружени јавности на увид, према ономе што је садржао извештај Дика Мартија.
Присталице и подржаваоци ОВК-а - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2020
Случај „Жута кућа“ — заједнички злочиначки подухват Албаније и ОВК /видео/

„Тачно је да Србија у Савету Европе нема већину али имамо пет држава које нису признале Косово и делегација Србија ће Савету Европе уложити најоштрији протест на одлуку Тиране. Резолуција коју је СЕ донео на основу опсежног истраживања тадашњег председника Правног комитета СЕ Дика Мартија и његовог тима, на било који начин не сме да се сруши“, изричита је Филиповска.

По њеном мишљењу овај потез Албаније није у духу регионалног помирења и принципа осуде свих злочина и сигурна је да је у питању координирана акција са делом политичара из Приштине.

Опречна мишљења у Приштини

У Приштини су опречни ставови поводом потеза Албаније. Док једни верују да ова резолуција дискредитује извештај Дика Мартија, а самим тим и Специјални суд и групу која је лобирала за тај извештај, због чега Хашим Тачи и Кадри Весељи леже у затвору Хагу, тзв. председница Косова Вјоса Османи подсећа да је овај суд управо основан у време Хашима Тачија и уз његов благослов.
Косовски медији наводе и да Аљбину Куртију не иде у прилог повратак Хашима Тачија из притвора. Трећа група косовских званичника међу којима су најгласнији ветерани ОВК сматрају да Албанија покушава овом резолуцијом да „опере руке“ од „жуте куће“ односно ОВК с обзиром да су њени припадници окарактерисани као неко ко је трговао људским органима на територији Албаније.
Иначе, Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је извештај Дика Мартија и резолуцију о трговини људским органима на Косову 2011. године којом се позива на међународну истрагу ових оптужби. За резолуцију је гласало 169 посланика, осам је било против, а 14 уздржаних. У Специјалном суду за ОВК за сада о случају „жута кућа“ није покренута никаква истрага.
Присталице и подржаваоци ОВК-а - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
СРБИЈА
Рамина акција у одбрани ОВК: Ударио сад и на Дика Мартија
Жута кућа, Косово и Метохија - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2020
Албанија пере Жуту кућу: Оспорава злочине које је открио Дик Марти
Припадник терористичке ОВК на КиМ 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
СРБИЈА
Ко је планирао ликвидацију Дика Мартија и зашто?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала