- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајденов саветник открио зашто председник САД не да Украјинцима далекометније ракете за „химарс“

© WikipediaРакетни систем ХИМАРС
Ракетни систем ХИМАРС - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден није спреман да Украјини преда ракете за вишецевне ракетне системе „химарс“ домета 300 километара, јер жели да избегне трећи светски рат, изјавио је његов саветник за националну безбедност Џејк Саливан.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Постоје нека средства, како је председник рекао, која није спреман да испоручи. Ту спадају далекометне ракете ‘атакмс’, домета 300 километара. Он сматра да је кључни циљ Сједињених Америчких Држава да ураде све неопходно за подршку и одбрану Украјине. Други задатак је да се не нађемо у ситуацији која би водила трећем светском рату“, објаснио је Саливан на Безбедносном форуму у Аспену.

Саветник је, такође, изразио увереност да Конгрес САД неће шкртарити на додатној помоћи Украјини, када она потроши већ додељену рекордну суму од 40 милијарди долара.
Он је истакао да руске власти треба да буду свесне узалудног надања да ће САД и велике европске земље изгубити интересовање за сукоб у Украјини и смањити јој подршку.
САД су у петак објавиле о још једном пакету помоћи Кијеву вредном 275 милиона долара. Будућа помоћ садржи 580 јуришних и извиђачких беспилотних летелица „Феникс гост“, четири вишецевна ракетна система „химарс“, 36 хиљада јединица артиљеријске муниције, четири војна возила, противтенковско наоружање, резервне делове и друго оружје. Према писању медија, систем „Феникс гост“ представља дрон-самоубицу.
Раније су САД објавиле да су испоручиле Кијеву 12 система „Химарс“, а такође прецизирале да Украјинци добијају „Химарс“са вођеним ракетама „ГМЛРС“ домета 80 километара, иако системи имају могућност испаљивања оперативно-тактичких ракета „Атакмс“.
Министарство одбране Русије је у петак објавило да су руске снаге високопрезицним оружјем уништиле четири лансера вишецевних ракетних система „Химарс“, које је украјинска војска добила од Вашингтона.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Лавров: У нуклеарном рату никада не може бити победника; САД желе сукоб Русије и Европе
ХИМАРС или M142 aмерички лаки вишецевни бацач ракета  инсталиран на стандардни камионски оквир Army Medium Tactical Vehicle (MTV) - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РУСИЈА
Ресурси се троше: Кијев за пет месеци потрошио војну помоћ ЕУ, предвиђену за седам година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала