- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Прва посада би могла да полети ка новој руској орбиталној службеној станици 2028. године /видео/

© Фото : NASAРуски свемирски бродови "Сојуз" и "Прогрес" прикључени на Међународну свемирску станицу
Руски свемирски бродови Сојуз и Прогрес прикључени на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Прва посада може бити послата на нову руску орбиталну службену станицу (РОСС) 2028. године, саопштио је генерални пројектант система и комплекса Русије, генерални пројектант Ракетно-космичке корпорације „Енергија“ Владимир Соловјов. Он је додао да ће се РОСС моћи користити и као база за летове на Месец.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Након спајања чворног модула 2028. године, биће могуће послати прву посаду са космодрома 'Бајконур' ракетом-носачем ‘Сојуз-2.1б’ на броду типа ‘Сојуз’“, рекао је он у интервјуу за часопис „Руски свемир“.

Соловјов је прецизирао да је зато ракету „Сојуз-2.1б“ потребно сертификовати за летове са посадом. Она је најснажнија верзија „Сојуза-2.1а“, која се тренутно користи у космонаутици са посадом и биће потребна јер је за лансирање у орбиту са нагибом од 97 степени потребно више енергије, него за Међународну космичку станицу, која лети под нагибом од 51,6 степени.
Лет са посадом на РОСС биће могућ у првој фази њеног постављања у орбити. Станица ће за време прве космонаутске мисије почети са радом и космонаути ће започети тестирање. Након тога, у њен састав треба да уђе и базни модул, сличан Научно-енергетском модулу (НЕМ-у).
Према речима Соловјова, 2030. године почеће друга фаза размештања РОСС.

„Крајем друге фазе, станица ће тежити приближно 122 тоне, а херметичка запремина износиће 505 кубних метара и, према тим показатељима, знатно ће премашити руски сегмент на Међународној космичкој станици (МКС)“, истакао је он.

Он је, такође, истакао да ће се нова РОСС моћи користити као база за летове на Месец и можда јој буде „додељен“ брод за поход на Месец.
Према његовим речима, експлоатацију МКС треба наставити док се не створи опипљив део нове руске орбиталне сервисне станице.
Он је навео да ће лет са једне на станице на другу бити немогућ, али да ће Русија бити у стању да обезбеди ефикасну експлоатацију и руског сегмента МКС и РОСС.
Данас је новопостављени директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов известио руског председника Владимира Путина да ће Русија испунити своје међународне обавезе и изаћи из пројекта МКС након 2024. године.
Представница НАСА Робин Дејтон изјавила је да НАСА још није добила од Русије званично обавештење о намери да иступи из пројекта Међународне свемирске станице и заинтересована је за настављање партнерских односа с Русијом у космосу.
Ракетно-космичка корпорација „Енергија“ тренутно припрема нацрт пројекта Руске орбиталне службене станице (РОСС). Нацрт пројекта би требало да буде завршен у трећем кварталу 2023. године, након чега ће се радити на конструкторској документацији. Раније је објављено да ће нова станица летети у орбити која се налази на великој географској ширини са нагибом од 96-98 степени, а не 51,6 степени, као што је случај са Међународном космичком станицом (МКС).
Руски модул Наука на Међународној свемирској станици - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РУСИЈА
Рогозин открива зашто Руска орбитална станица мења положај
Свемирска технологија – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
РУСИЈА
„Роскосмос“ планира да у Венецуели постави сателитску навигациону станицу ГЛОНАС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала