- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит одустао од политичких измена Изборног закона, на састанку викао и лупао по столу /видео/

© Фото : Спутњику уступила РТРСПротест Бошњака у Сарајеву против Шмита
Протест Бошњака у Сарајеву против Шмита - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Представници седам странака са седиштем у Сарајеву данас су у згради ОХР-а обавили консултације са такозваним високим представником за Босну и Херцеговину Кристијаном Шмитом. Након састанка изјавили су да Шмит неће наметнути политички део измена Изборног закона, али да хоће технички.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Кликс“ преноси изјаву председника СДП-а Нермина Никшића који је први изашао са састанка и саопштио да за сада неће бити наметања проблематичних одлука о Изборном закону, али да Шмит не одустаје од те опције уколико процени да је потребно.
"Задовољан сам чињеницом да ипак нећемо имати одлуку високог представника. Он се засад базира само на транспарентности изборног процеса", рекао је Никшић.
На састанку нису били Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Драган Човић, али су умјесто њих дошли Алма Чоло из СДА, Џенан Ђонлагић из ДФ-а и саветница Драгана Човића.

Шмит на састанку викао и лупао по столу

Један од политичких лидера који је био на састанку, председник НИП-а Елмедин Конаковић изјавио је да је Шмит на почетку састанка викао и лупао.
Конаковић је истакао да су сви присутни задовољни оним што су чули с обзиром на то да Шмит неће наметати никакве политичке измене Изборног закона БиХ.
План је да се наметну техничке измене и дозволи босанско-херцеговачким политичарима да покушају пронаћи заједничко решење. Уколико до договора не дође, казао је да ће бити приморан да реагује.
"Сад смо чули од међународне заједнице да се мора преговарати. Рекао је неколико пута и да размишља о цензусу. Имали смо интересантан састанак, на почетку је Шмит викао и лупао по столу", рекао је Конаковић.
Такође, он наводи и како је стекао утисак да Шмит мудро чека моменат да реши и политички део уколико не буду то успели сами.
"Шмит мудро чека да види да ли ћемо се ми договорити и онда, ако се то не деси, ће наметнути и политички део", рекао је Конаковић, пренео је "Кликс".

Завршен протест испред зграде ОХР-а

Испред зграде ОХР-а било је раније данас окупљено стотинак грађана и саобраћај је у овом делу града био обустављен. Било је то треће протестно окупљање грађана испред зграде ОХР-а, незадовољних најавом о могућем наметању измена Изборног закона и Устава ФБиХ од стране Кристијана Шмита.
Протест је завршен између 15 и 16 часова.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РЕГИОН
Шмит одбио да говори у Федералном парламенту у Сарајеву, нема времена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала