- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ступиле на снагу Шмитове измене Изборног закона у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Одлука такозваног високог представника за Босну и Херцеговину Кристијана Шмита о изменама Изборног закона у техничком делу обављена је на веб страници ОХР-а. Одлука ће ступити на снагу одмах.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Она ступа на снагу на привременој основи све док га Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине не усвоји у истом облику, без измена и допуна и без додатних услова, преносе сарајевски медији.
Шмит је изменио члан 2.15 Изборног закона у којем сада стоји да ако се не изврши именовање новог или заменског члана општинске изборне комисије у законском року, централна изборна комисија БиХ може да изврши њено именовање.
Такође, забрањује се злоупотреба законског права на учешће у раду бирачког одбора фиктивним представљањем.
ЦИК добија овлашћења да уклања имена кандидата са кандидатске листе ако утврди да је кандидат лично одговоран за повреду, поништи овере политичке странке, коалиције и листе независних кандидата или независног кандидата.
Носиоцима извршних функција одлуком се забрањује злоупотреба јавних средстава.
Злоупотребе јавних средстава односе се на следеће радње:
укључивање државних службеника који су подређени кандидату у обављању послова у радном времену у циљу промоције кандидата или политичких субјеката;
коришћење просторија јавних установа и органа за обављање предизборних активности ако коришћење истих просторија није загарантовано другим кандидатима и политичким субјектима под истим условима;
коришћење средстава комуникације, информационих услуга, канцеларијске опреме јавних установа и органа за изборну кампању;
коришћење средстава превоза у власништву државних, ентитетских, градских, кантоналних или општинских органа и организација без накнаде или по сниженим накнадама за активности кампање.
прикупљање потписа или изборна кампања коју спроводе лица која обављају изабране функције или су државни службеници, током службених активности или догађаја које организује јавна установа или орган.
Овим изменама тако се уводе новчане казне у износу од 600 до 3.000 конвертибилних марака за запослене или ангажоване у изборној администрацији, пренео је „Кликс“.
Протест Бошњака у Сарајеву против Шмита - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РЕГИОН
Шмит одустао од политичких измена Изборног закона, на састанку викао и лупао по столу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала