- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Естонија прекида издавање студентских виза Русима

© Sputnik / Сергей Субботин / Уђи у базу фотографијаЗграда естонског парламента у Талину
Зграда естонског парламента у Талину - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Естонија ће престати да издаје визе и боравишне дозволе руским и белоруским држављанима ради школовања, саопштила је прес служба Владе ове земље.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Влада је одлучила да промени процедуру за издавање виза. Прва измена подразумева престанак издавања хитних виза и боравишних дозвола грађанима Русије и Белорусије у циљу школовања. Такође, краткорочно запошљавање држављана Русије и Белорусије може бити омогућено само уколико поседују важећу естонску визу“, наводи се у саопштењу.
Влада појашњава да су раније, руски и белоруски грађани који би, на пример, добили туристичку визу у некој другој земљи шенгенске зоне, могли да дођу у Естонију и поднесу молбу за краткорочно запошљавање. Сада више не могу да раде у Естонији.

„Ова измена означиће крај ситуације када ради заобилажења важећих санкција руски и белоруски грађани захтевају краткорочну шенгенску визу у другој земљи Европске уније, на пример, због туризма, а затим долазе у Естонију и траже запослење“, наводи прес служба изјаву шефа МИП Урмаса Рејнсалуа.

Шеф естонске дипломатије раније је саопштио да министарство припрема предлог о престанку издавања шенгенских виза грађанима Русије који ће поднети Бриселу. Истовремено, извор у сталном представништву ЕУ у Москви изјавио је за Спутњик да одлука о укидању издавања виза Русима на нивоу Европске уније није донета.
Раније се у медијима појавила информација да у руском МИП не искључују сценарио по коме ће грађанима Русије престати да издају шенгенске визе. Раније је МИП Русије, одговарајући на питање о томе, постоји ли ризик да ће земље ЕУ ограничити издавање виза руским грађанима, саопштило да је Москва спремна да сваки развој догађаја.
Талин - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
РУСИЈА
У Естонији желе део Русије: Позивају се на споразум од пре сто година
Лука у Талину - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
СВЕТ
Естонска војска: Бродови НАТО-а стигли у Талин
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала