- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си Ђинпинг упозорио Бајдена: Ко се игра ватром, сигурно ће изгорети

© AP Photo / Alex Brandon, Eraldo PeresПредседници САД и Кине, Бајден и Синђинпинг
Председници САД и Кине, Бајден и Синђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Председник Кине Си Ђинпинг поручио је америчком председнику Џозефу Бајдену да се игра ватром по питању Тајвана. Кинески и амерички председник разговарали су данас телефоном дуже од два сата.
Ово је пети телефонски разговор лидера две нације, а кинески председник Си Ђинпинг рекао је америчком председнику Бајдену да је његова политика на Тајвану опасна и да ће се на крају вратити Вашингтону као бумеранг.
„Онај ко се игра ватром сигурно ће изгорети“, рекао је Си Бајдену, пренела је кинеска телевизија ЦЦТВ у четвртак.

„Шефови држава имали су детаљну комуникацију и размену мишљења о односима Кине и САД и питањима од заједничког интереса“, известила је ЦЦТВ. Телефонски разговор је трајао 2,5 сата и обухватао је теме од Тајвана до текућих трговинских спорова између две највеће светске економије.

Најновији спор Вашингтона и Пекинга тиче се могуће посете председнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану, острву које добија неформалну одбрамбену подршку од САД, а које Кина сматра делом своје територије.
Пекинг је саопштио да ће евентуалну посету Пелоси сматрати као провокацију и најавио „снажан одговор“.
Пелоси би била највиши амерички званичник који је посетио Тајван откако је републиканац Њут Гингрич посетио то острво 1997. Године, када је био председник Представничког дома Конгреса САД, преноси В92.
Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђиан рекао је раније новинарима да је кинеска страна јасно назначила САД у више наврата да се снажно противи посети Пелоси Тајвану.
Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан  - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
СВЕТ
Пекинг поручио Америци: Сносићете последице, посета Пелоси Тајвану нарушава суверенитет Кине
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала