- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Војници батаљона Азов полажу заклетву у Кијеву - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев гађао рафинерију и хидроелектрану, „Азов“ објавио лов на учеснике гранатирања затвора

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини траје 156 дана. Руска војска већ други дан је у офанзиви на Авдејевку, коју контролише украјинска војска. ФСБ спречио терористички напад "Десног сектора" у руском граду Липецку. Данас из Одесе треба да исплови први брод с украјинским житом. По подне се одржава седница Савета безбедности УН о Украјини.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:42 29.07.2022
22:21 29.07.2022
22:05 29.07.2022
Ако је Кијев одговоран за гранатирање затвора у Јеленовки, где су погинули украјински затвореници, онда то није учињено намерно, изјавио је неименовани високи званичник Пентагона.
„Ако је то уопште и био напад од стране Кијева, сигуран сам да они то нису желели“, рекао је.
22:05 29.07.2022
21:12 29.07.2022
У оквиру редовног извештавања о току специјалне операције Русије у Украјини, начелник Националног центра за управљање одбраном генерал-пуковник Михаил Мизинцев издвојио је следеће догађаје:
- Украјински екстремисти минирали су мост у Новопавловску у Дњепропетровској области с циљем да га дигну у ваздух како би потом оптужили Оружане снаге Русије и ДНР за за „неселективне нападе“;
- Украјински војници и екстремисти територијалне одбране опремају ватрене положаје у образовним установама насеља Славјанск и Артјомовск на подручју територија које су под контролом Кијева, а станаре оближњих стамбених зграда присилно држе у становима под изговором безбедности;
- Мали брод „Шљахович“ Државне хидрографске службе Украјине разнела је украјинска плутајућа мина на ушћу Дунава;
- Још 25.200 хиљаде људи, укључујући 3.500 хиљада деце евакуисано је из опасних региона Украјине у Русију без учешћа Кијева;
- У републике Донбаса и у Украјину је од 2. марта достављено 49.333 тоне хуманитарне помоћи.
20:14 29.07.2022
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
РУСИЈА
Разговарали Блинкен и Лавров: Главне теме размена заробљеника и Украјина
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
РУСИЈА
Русија на седници СБ УН: Мораћете да сарађујете са нама, услови сарадње се управо одређују
20:12 29.07.2022
Оснивач украјинског нацистичког пука „Азов“, против чијих припадника су у Русији покренути кривични поступци, објавио је „лов на сваког учесника“ у нападу на Истражни затвор у Јеленовки где су услед гранатирања украјинских снага погинули заробљени украјински екстремисти.
Наиме, оснивач „Азова“ Андреј Билецки тврди да су наводно „руске снаге убиле део заробљених Азоваца“ и обећава да ће „истребити“ извршиоце и организаторе.
Са истом верзијом догађаја иступило је и Министарство одбране Украјине, које је саопштило да није умешано у напад на затвор, иако је на месту догађаја нађен велики број крхотина америчке ракете „химарс“, које користи украјинска војска.
Дописник Спутњика снимио је крхотине поменутог пројектила, а да су исти употребљени потврдио је и заменик начелника Народне милиције ДНР Едуард Басурин.
15:48 29.07.2022
Власти Кијева су знали да се у затвору у Јеленовки у Доњецкој Народној Републици, којег је нешто раније гранатирала украјинска војска, налазе украјински затвореници, изјавио је новинарима начелник Народне милиције Доњецке Народне Републике (ДНР) Еудард Басурин.

„Украјинске снаге су тачно знале где се затвореници налазе. Након што су украјински заробљеници почели да причају о злочинима које су починили, а за које су налоге добијали из Кијева, политичко руководство Украјине одлучило се за напад“, објаснио је Басурин.

Према подацима штаба територијалне одбране ДНР, број погинулих услед напада украјинских снага на затвор у Јеленовки, где се држе украјински затвореници, порастао је на 53. Према саопштењу Министарства одбране Русије, напад је изведен америчким ракетним системима „химарс“.
15:46 29.07.2022
14:37 29.07.2022
Остаци муниције за вишецевни ракетни систем „химарс“ који су украјинским снагама испоручиле Сједињене Америчке Државе пронађени су на месту напада у затвору у Јеленовки, преноси дописник Спутњика.
Према саопштењу Штаба територијалне одбране ДНР, број погинулих припадника националистичког батаљона „Азов“ који су се налазили у затвору у Јеленовки порастао је на 53.
14:31 29.07.2022
Случајеви још двојице британских плаћеника – Дилана Хилија и Ендрјуа Хила – спремни су да буду предати суду у Доњецкој Народној Републици, преносе локални медији.
Раније је саопштено да је подигнута оптужница против још двојице британских плаћеника. Хили и Хилу су оптужени по истим члановима као и раније осуђени Британци Шон Пинер и Ејден Аслин.
Пинер и Аслин су 9. јуна осуђени на смртну казну, као и Мароканац Садун Брахим, јер су одговорни за оружану агресију Украјине, усмерену на преузимање власти у ДНР.
14:09 29.07.2022
Украјинска војска извела је серију ракетних напада на област хидроелектране у Новој Каховки у Херсонској области, активиран је систем противваздушне одбране, саопштиле су регионалне власти.
Каховска електрана није оштећена у нападу кијевских снага, ради нормално, наведено је у саопштењу.
14:06 29.07.2022
Украјинска војска гађа територију нафтне рафинерије у Лисичанску
Украјинска војска и даље гађа територију нафтне рафинерије у Лисичанску, преноси дописник Спутњика с места догађаја.
„Циљ напада на фабрику је очигледан. Украјинска војска жели да је уништи. Овде је раније радило веома много људи из Лисичанска, зашто да је остављају. Желе да оставе за собом спаљену земљу. Исто тако су разарали градове, Рубежно, Северодоњецк. Тако су и поља пшенице палили. Циљ им је да ништа за собом не оставе, да све униште, јер, према њиховом мишљењу, овде не живе људи, него нејасно ко – сепаратисти“, рекао је за Спутњик представник једног од ресора безбедности Луганске Народне Републике.
Он је прецизирао да у овом тренутку нема могућности да се потпуно истражи и очисти од мина територија фабрике, у којој су раније били украјински екстремисти.
Према његовим речима, није безбедно дуго бити на једном месту.
„Пре око једног сата био је напад, а сада су беспилотном летелицом лоцирали наш аутомобил и отворили ватру на нас“, рекао је саговорник Спутњика.
13:54 29.07.2022
13:35 29.07.2022
Сталном представнику Русије при УН блокиран рачун у швајцарској банци
Једна од швајцарских банака блокирала је лични рачун сталног представника Русије при женевском одељењу Уједињених нација Генадија Гатилова, речено је Спутњику у руском представништву при УН.
„Низ банака, осигуравајућих компанија и компанија за техничке услуге с којима смо имали партнерске односе, одлучио је да одустану од уговора с нама, директно нам саопштавајући да је разлог то што смо из Русије“, речено је у представништву.
Банкарски рачун је блокиран уз образложење да је разлог „званични статус руководиоца дипломатске мисије“.
13:21 29.07.2022
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да постоји механизам за решавање проблема са транзитом робе у Калињинград, који се може појавити након 1. септембра.
Песков је прокоментарисао вест да литванска „Шаулај банка“, која сервисира транзит робе у Калињинград, намерава да прекине банкарске операције са Русијом од 1. септембра.
„Вероватно постоје механизми за решавање. У најмању руку, тај проблем треба ставити у оквире дијалога. Ако наиђемо на зид неразумевања, то ће бити проблем који ће захтевати друге мере“, рекао је Песков.
12:53 29.07.2022
Председник Русије Владимир Путин задужио је потпредседника Владе Русије Марата Хуснулина да помогне Доњецкој и Луганској Народној Републици у обнови социјалних објеката, инфраструктуре и кућа.
„У складу с нашим међународним обавезама, пружамо помоћ и Луганској Народној Републици и Доњецкој Народној Републици, спроводимо, као што знате, специјалну војну операцију. Али, нажалост, то је повезано и с високим трошковима, искрено, с великим искушењима за људе који тамо живе, с разарањима. И пре свега, руководство обе републике тражи од нас да помогнемо у обнови социјалне ,инжењерске инфраструктуре, социјалнихобјеката, стамбеног дела тих насеља. Зато бих вас замолио да контактирате руководствоЛуганске и Доњецке Народне Републике, како бисте разрадили ова питања“, рекао је Путин на састанку са Хуснулином.
Путин је напоменуо да се мора учинити све како би становници република дочекали зимску сезону у нормалним условима.
12:27 29.07.2022
Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да засад није у плану разговор председника Русије Владимира Путина и председника САД Џоа Бајдена.
„Засад нема никаквих планова за Путина и Бајдена. Што се тиче могућег разговора Лаврова и Блинкена, молим вас да се обратите мојој колегиници Маши Захаровој“, рекао је Песков, упитан каква су очекивања Кремља од разговора шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена и да ли је планирано да се након тих преговора организује састанак или телефонски разговор Путина и Бајдена.
12:16 29.07.2022
Рудари из рудника „Засјадко“ у Доњецку изведени су на површину, страдалих нема, саопштиле су власти Доњецке Народне Републике.
Раније је саопштено да је источни крак рудника "Засјадко" у Доњецку остао без струје услед украјинског гранатирања, а да су 33 рудара остала под земљом.
12:04 29.07.2022
Украјинска војска је протекле ноћи извела артиљеријски напад на складишта с новим родом жита у Запорошкој области, саопштено је из регионалне администрације.
„Украјинске нацистичке формације ноћас су из артиљерије гађале складишта с новим родом жита у Васиљевском рејону. Њихов циљ је био да униште главно место на којем се прикупља жито, важан хуманитарни објекат“, написао је шеф регионалне администрације Евгеније Балицки.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала