- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Паунић за Спутњик: Русија је други дом, желим да завршим каријеру у Локомотиви

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаИван Паунић
Иван Паунић - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Иван Паунић, српски кошаркаш, потписао је нови уговор са руском Локомотивом, а за Спутњик је открио да је то клуб у којем жели да заврши играчку и почне каријеру на неком од места у управи. О путу који га је довео до Русије, првом одласку у Партизан у поцепаним патикама и повреди која је замало уништила живот, Паунић је отворено говорио за Спутњик.
Након што је Локомотива желела да га доведе упркос тешко превазиђеној повреди због које је добио инфекцију која је могла да доведе до трагичног исхода, Иван Паунић одлучио је да не раскида сарадњу са руским клубом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

План за останак у Русији

Однос Локомотиве и српског репрезентативца изузетно је чврст, а Паунић на Русију гледа као на други дом, због чега у Краснодару и жели да заврши играчку каријеру.
„Локомотива је једна од најбољих европских екипа. Феноменална организација, презадовољан сам тамо. Клуб гледам као своју породицу после ових годину и по, две. Председник, навијачи, сви су задовољни мојим односом и игром као и ја целом организацијом и градом“, објашњава Паунић на почетку.
Након што се заврши сјајна играчка каријера, Паунић жели да се бави кошарком само са друге стране о чему је већ разговарао са челницима Локомотиве.
„Ја сам већ у неким годинама, имао сам понуде после претходне сезоне да се вратим у Шпанију, једноставно нисам хтео. Желео сам да останем у Русији, причао сам са председником, имамо заједничку идеју да останем тамо до краја играчке каријере, а касније преузмем неку функцију у клубу. Видећемо да ли на месту менаџера, агента, желим са Локомотивом да остварим сарадњу на дуже стазе. Играо сам у иностранству 18 година, обишао сам Европу, сада ми је битно да се стационирам“, рекао је Паунић.
„Дете ми овде иде у вртић, учи руски и енглески, кад се све скупа обухвати све је како одговара. Услови у Русији су фантастични. Клуб никада није имао финансијске проблеме, уговори су били врхунски, све се исплаћује у дан. Када се узме и тренутно ситуација у обзир, ништа се није мењало чак смо добијали и бонусе за сваку победу током плеј-офа“, истиче српски кошаркаш.

До Партизана у поцепаним патикама

На око тридесетак километара од Београда, испред зграде у Гроцкој стварао се кошаркашки таленат који је после неколико година постао играч достојан националног дреса.
Иван Паунић данас је познато име у европској кошарци, а управо то је био сан једног дечака који је почео у предграђу у патикама које нису биле ни налик онима за тренинг.
Док је кошаркашка лопта непрестано ударала у бетон дворишта, момци из комшилука од Паунића нису могли да дају кош, а онда је уследио позив који га је са бетона склонио на паркет.
„Требало је да кренем у Партизан, један од највећих европских клубова, водила ме је у поцепаним патикама бака Лепа, мама није могла да изађе са посла. Дођеш тамо видиш играче у најновијим патикама, добри аутомобили, возачи, али сам ја имао свој циљ“, почиње причу из детињства Паунић.
Управо тај период уз каснија одрицања створио је у њему победнички менталитет који и даље гаји.
„Нисам ишао на екскурзије, излете, нити сам био ту за празнике, Божић и Нову годину. Ускрс нисам славио са породицом скоро 20 година. Ни близу нисам имао услове. Увек су успевала деца жељна успеха и доказивања. Када имаш све и приуштиш детету ауто, стан летовање које хоће једноставно они изгубе жељу за радом. Ја нисам био у тој ситуацији, родитељи су били разведени, мајка је радила за пет марака за које купиш најосновније само да би преживео. У том тренутку сам играо за Гроцку, имао сам поцепане патике, неко се можда стиди, ја се тиме поносим“, наставио је Паунић.

Повреда која је застрашила Србију

Након епизоде у Партизану, Иван је наставио да игра у српској кошарци, да би 2009. отишао у Нижњи Новгород после кога је играо за Виртус, Азовмаш, Фуенлабраду, Астану, Будућност, Тофаш после чега га је задесила страшна повреда.
„Читав живот има један мотив и нико не може да ме заустави. У дворишту испред зграде славио сам сваки успех. Увек ме је мотивисало када ми неко каже да нисам добар, да не знам и не могу. Када то чујем то ми да ветар у леђа да покажем да могу. Ахилова тетива и колено су за спортисту две најгоре повреде, то одваја од терена минимум годину дана. Само људи коју су упорни и имају много вере успеју да се врате. Стравичне ствари, креће све испочетка, као да си беба. Крећеш као да никад ниси ходао , од нуле. Уз повреду сам имао инфекцију која је била десет пута гора од повреде, борили су ми се за живот па за ногу“, присетио се Иван најтежег животног периода.
Управо у тим тренуцима Локомотива је одиграла важан фактор у Ивановој каријери јер је после великих болова и мучења, српски кошаркаш поново добио прилику да стане на паркет.
„После повреде која ме је уназадила Локомотива ми је дала ветар у леђа и подигла ме за два степеника. У тим ситуацијама сам могао само да захвалим Богу, послужила ме је и срећа и зато нећу мењати Локомотиву“, сигуран је Паунић.
У тренуцима када је инфекција захватила тело, репрезентативац Србије читао је и наслове у којима је био готово отписан као играч.
„Када медији то пренесу свуда, уз моје године и тако озбиљну повреду, буквално те отпишу какав год да си и колико год си спреман. Ти то немаш где га покажеш“, истакао је Паунић.
Локомотива је српског репрезентативца звала пре повреде, али руски клуб није желео да одустане од Паунића ни после страшне повреде. Ипак, српски кошаркаш показао је велико поштовање и није желео да прихвати понуду док га не тестирају и не увиде сами да је спреман да игра.
„Нисам хтео да потписујем док клуб не уради сва тестирања. Када виде да је све у реду и буду сигурни, тада ћу да потпишем уговор. Прве две недеље тамо сам био на провери. Био сам јако упоран, имао сам веру. За враћање спорту доктори су давали шансе 20 одсто. Али, ја све радим са максималном посвешћеношћу и има веру у Бога. Бог је показао много пута да ме чува. Он увек награди оне који су вредни и труде се. Никада рад није прошао ненаграђено“, упутио је снажне речи Паунић.

Руска кошарка

Знао је искусни кошаркаш да му прија Русија још од почетка каријере када је 2009. године потписао за Нижњи Новгород.
„Русија је постала мој други дом. Први контакт са Русијом имао сам 2009/10 када сам играо за Зорана Лукића у Нижњем Новогороду. Када сам одлазио у Русију Нижњи је за мене био нешто непознато. Зоран Лукић је тада са њима освојио другу лигу и позвао ме. Био је пун погодак што сам отишао тамо, жао ми је што нисам дуже остао“, присећа се бивши српски репрезентативац.
На помен имена Зорана Лукића, Иван се опходи са великим поштовањем јер је тренутни селектор Русије увек имао лепе речи за њега које су му у неким тренуцима и унапредиле каријеру.
„Играли смо против Нижњег. Локомотива је имала осам страница, а шест је могло да буде у ростеру за ВТБ. Код нас су се увек ротирали двојица који не играју, као и код осталих клубова. Ту утакмицу Ален Вилијамс и ја смо били на тој поштеди и Нижњи је после продужетака победио са једним или два поена разлике. Тада ме је Зоран Лукић одушевио на конференцији јер је рекао да сам ја био у саставу са мојом одбраном, енергијом и ставом да они не би добили. Показао ми је том изјавом колико је велики човек и дао ми је ветар у леђа да наставим да радим. Другачији је однос и када људи из клуба чују то од селектора руске репрезентације“, испричао је Паунић.
Када је реч о руским клубовима којима је тренутно забрањено да играју у Европи, Паунић истиче да је ситуација тешка. Српски кошаркаш најпре не би волео да гледа непријатне сцене због ситуације у Украјини, а са друге стране га боли и то што спорт трпи због политике.
„Кад само поменемо ситуацију, ставимо спорт на страну. Колико је деце изгубило животе, колико је породица остало без крова над главом. То је најтужније, волео бих да никада не буде више таквих ситуација. Нажалост, то је политика и ми не можемо да се мешамо у то. Тужно је, није наше да улазимо у политику, за спорт ми је јако жао, имали смо велике амбиције за Европу. Клубови не могу можда да доведу играче које желе због ситуације, много младих играча жели да се покаже у Европи“, објаснио је српски репрезентативац.
„Спорт је као светла тачка целог света, људи га гледају да би се развеселили, циљ спорта је здрав дух, пример деци да крену да тренирају. Јако је жалосно што се спорт везује са политиком. Пустите да свако ради део за који је задужен. Доста клубова који су имали највеће амбиције је санкционисано. ЦСКА је имао највеће амбиције да освоји Евролигу, Локомотива Еврокуп. Завршиш групу као први, а онда ти неко каже да си завршио такмичење“, истакао је Паунић.
Ипак, увек постоји она „друга страна медаље“ и правда која побеђује. Иако неће играти у Европи, Руси ће ојачати своју ВТБ лигу где ће млађи играчи имати могућност да се докажу.
„Русија нема опцију, игра се ВТБ лига где је убачено још неколико тимова из друге лиге који имају велике амбиције. Руска лига ће се проширити и направиће се систем такмичења да свако са сваким игра по два пута кући и два у гостима. Када се стави на страну цела тужна ситуација, то ће много значити за руску кошарку. Играчи који никада нису имали прилику да играју ВТБ лигу или су репрезентативци, а у клубу су имали мању улогу због странаца сада ће имати више минута. Ово је јединствена прилика да се играчи развију, што се тиче Русије биће то идеална прилика да се кошарка уздигне на један степеник више“, сматра Паунић.

Паунић верује у репрезентацију

Иван Паунић осврнуо се и на ситуацију у репрезентацији Србије која после пораза од Белгије у квалификацијама има изузетно тежак задатак да се пласира на Светско првенство, али и на чињеницу да ће два српска клуба играти Евролигу.
Српски кошаркаш волео би да и поред Партизана и Црвене звезде и остали клубови ојачају и да се домаћа лига врати и буде јака као некада.
„Ово је феноменална ситуација за српску кошарку. Сјајно је што се враћају и српски играчи попут Немање Недовића у Црвеној звезди и наравно сам долазак Жељка Обрадовића у Партизан је донео много. Српска кошарка иде ка врху Европе, волео бих да се врати и јака српска лига као када сам ја играо. Ту су били Здравље Лесковац, Хемофарм Вршац, Слога Краљево. Волео бих да оживе и ти делови, да се врати јака српска кошарка“, сматра Паунић.
Када је реч о репрезентацији Иван верује да је потребно време како би се екипа и селектор уклопили.
„За било шта што кренеш да радиш потребан је темељ. Није лако оствари успех преко ноћи. Много је играча који долазе са различитих страна из различитих система и треба их саставити и направити тим. Светислав Пешић је врхунски стручњак, све је освајао, али има играче из НБА, шпанске лиге, италијанске, немачке, француске. То су све различити системи играња. Тренер је врхунски, скуп је феноменалан, али треба их ујединити и натерати да сви мисле на исти циљ“, похвално је говорио Иван о репрезентативцима.
Паунић верује да је тешко да с обзиром на број квалитетних играча свако добије жељену минутажу.
„Ако се један издвоји покреће се свађа, ствара се неслога. Јако је тешко, у репрезентацији су двоструки најбољи играчи НБА лиге Никола Јокић, Евролиге Василије Мицић, Еврокупа Милош Теодосић и освајача НБА лиге Немања Бјелица, сви они желе да буду ту. Тренер који долази можда имају другу визију за неког друго играча и ту можда може да дође до незадовољства јер неко сматра да треба да игра више. Пешић је искусан, само је битно да се направи хемија и да се објасни која је чија улога“, објашњава Паунић.
Паунић је за репрезентацију дебитовао 2009. године на Евробаскету у Пољској када је већ било јасно да ће постати један од кључних дефанзиваца који је носио национални дрес.
Те године, Србија је са младим тимом који је предводио Дуда Ивковић стигла до сребрне медаље, а Иван верује да је кључ лежао у хемији и ватреној жељи младих играча.

„Сетите се Дудине репрезентације 2009. године. Ми смо на папиру били далеко испод најбољих играча. Али, Дуда је направио хемију, нашао је момке који гину и дишу као један. Код Салета Ђорђевића су се бацали за сваку лопту, и нико себе није гледао као звезду. Дрес репрезентације је светиња и када га обучете треба да се заборави на клуб. Борите се за земљу која је освајала сваке године медаље, То је најтеже када хоћете то да браните, а онда желе сви да вас добију. Победиле су Белгија и Грузија, то су момци које не занима ко сте ви они су дошли да играју кошарку и циљ им је победа“, подсетио је Паунић.

© AP Photo / Darko VojinovicИван Паунић
Иван Паунић - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Иван Паунић
За крај, српски кошаркаш рекао је да верује да Србија има играче који могу да победе било који тим.
„О квалитету не треба да причамо, на папиру смо најбољи, само та жеља, енергија, мотивација и да дишу као један. То кад се деси ми ћемо поново да победимо „дрим тим“, а не европске репрезентације, сигуран сам“, убеђен је Паунић.
Владимир Јовановић, српски кошаркашки тренер - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
СПОРТ
Повратак младих кошаркаша на велику сцену
Репрезентација БиХ - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
СПОРТ
БиХ не иде на Евробаскет зато што нема новца?
Јан Виде - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
СПОРТ
Стиже нови „краљевић“ из Словеније /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала