- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Поједине врсте горива скупље на ауто-путу него у граду, разлика у цени није занемарљива

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICБензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Нафтне компаније могу саме да формирају цене за обогаћена горива, која су некада и једина доступна на пумпама. Цене су на ауто-путу веће него у граду, а разлика у цени није занемарљива.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Када се враћао из Суботице, таксиста Бошко Јаковљевић био је приморан да сипа скупље гориво обогаћено адитивима на ауто-путу, и то по цени од 243 динара. Обичан дизел, чију максималну цену више од пет месеци регулише Влада Србије, није био доступан на две пумпе на којима се заустављао, пише РТС.
„Сматрам да је немогуће и да није баш апсолутна истина да на ауто-путу нема обичног дизела већ искључиво тај обогаћени који је далеко скупљи. Мислим да они ту разлику између ограничене цене и слободног тржишта покушавају да надоместе на тај начин што ће повећати продају обогаћеног дизела и обогаћеног бензина“, каже Јаковљевић, директор "Такси коморе".
Влада је регулисала износ максималне цене бензина БМБ 95 и евродизела, и ни на једној бензинској станици у Србији оне не смеју бити веће од прописаних.
Ове недеље цена дизела остаје 215 динара, а од данас ће бензин коштати 190 динара, што је за два динара мање. Ипак, за сва остала горива, која су некада и једина доступна, нафтне компаније могу саме да формирају цене.
На пумпи коју је екипа РТС-а обишла на ауто-путу било је и „обичних“ и скупљих горива, а разлика у цени није занемарљива.
Максималне дозвољене цене бензина БМБ 95 и евродизела нису биле веће од прописаних, дизел обогаћен адитивима био је 15 динара скупљи, а бензин 25 динара.

Обогаћена горива скупља на ауто-путу

Ко сипа горива обогаћена адитивима, треба да зна да су скупља на пумпама на ауто-путу у односу на пумпе у граду.
На питање зашто се знатно разликују цене, тренутно само обогаћених горива на ауто-путу у односу на цене у граду, из Удружења нафтних компанија Србије кажу да не постоји законско ограничење које би малопродавце обавезало да исто гориво продају по истој цени у свим малопродајним објектима,
„Тако је и код многих других, ако не и код свих производа или услуга. Разлика у цени на ауто-путу и ван њега је у првом реду последица знатно већих трошкова рада бензинских станица на ауто-путу“, наведено је у писаном одговору.
Рад бензинских пумпи контролише тржишна инспекција при Министарству трговине, туризма и телекомуникација. На питање колико често излазе на терен, екипа РТС-а још чека одговор.
За све возаче, савет је да када крећу на пут, кад год су у прилици, бензин сипају на пумпи у насељу. Уз то, увек треба проверити да ли мерач креће од нуле и шта пише на рачуну.
Бензинска пумпа у Београду - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Бензин од данас јефтинији, дизелу остала иста цена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала