Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нису Срби глинени голубови: Ако Приштина запуца — Србија неће ћутати

Пратите нас
Уколико се Приштина одлучи за насиље које би подразумевало и употребу ватреног оружја, ситуација ће измаћи контроли. Иако је тешко предвидети даљи ток догађаја, једно је сигурно — нико од Срба са Косова и Метохије неће пристати на то да буде глинени голуб, и друго, Србија ће штитити свој народ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Овако за Спутњик експлозивну ситуацију на Космету изазвану одлуком Приштине да забрани улазак у јужну српску покрајину грађанима са српским личним картама, и КМ таблицама, коментарише Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију.
Иначе сложену и комплексну ситуацију, како ју је данас у свом обраћању окатегорисао председник Србије Александар Вучић, додатно усложњава чињеница да се на административним прелазима налазе специјалне косовске јединице те да Срби са Севера са правом страхују да је овај потез Приштине мотивисан даљим етничким чишћењем.

Ситуација је драматична

Када нагомилате специјалне јединице на административним прелазима, данима малтретирате Србе на Северу, изазивате инциденте и пуцате на људе као што је био случај са возачем камиона, и када гомилате 20 тона горива, да ли то значи спремност на дијалог, или напротив-, поставља питање Дрецун, спремност на заоштравање ситуације.
Циљ кампање, изазивање инцидената и континуирано спровођење насиља над српским народом и СПЦ, каже Дрецун, има два рукавца. Један је покушај да се обесмисли било какав даљи наставак разговора између Београда и Приштине, и други — изазивање озбиљнијих сукоба на Северу.
„Нема дилеме да је овај потез са личним картама и таблицама бременит разним могућностима за изазивање инцидената. Томе у прилог говори и чињеница да Приштина нагомилава специјалне јединице на Северу које нису ту да решавају проблем већ да демонстрирају силу и, као и до сада, примене насиље над Србима. Сложена, а због могућих последица, и драматична ситуација“.

Некакав план постоји

Забрињава што уместо да у договору са Београдом пронађе решење, Приштина, каже Дрецун, повлачи једностране потезе који говоре да је по среди плански рад на дестабилизацији.
„Ако одбијају да проблеме решавају преговорима, онда значи да циљ нису мирна политичка средства већ нешто најближе ономе чега се сви прибојавамо — насиљу над српским народом на Северу. Не знам да ли ће земље Квинте подржати овакав мрачан наум, али бојим се да ту постоји нешто чврсто договорено и испланирамо“.
О томе да се Срби неће сложити са наметнутим мерама непостојеће државе не треба сумњати, каже наш саговорник. Друго је сасвим питање каква би могла бити њихова реакција, и да ли и у којој мери то Приштина и очекује.
„Србима је доста систематског малтретирања које континуирано траје годинама. Људи не могу под таквим притиском и таквим претњама да живе. На који корак ће се одлучити је непознаница али нема дилеме да Приштина провоцира реакцију српског народа како би имала оправдање за употребу специјалних јединица и чак ватреног оружја“.

КФОР да се не извлачи

На питање да ли можемо да очекујемо да ће КФОР спречити насиље над Србима, Дрецун каже да је он задужен за безбедност на КиМ и да би, без обзира ко употребљава силу — специјалне јединице или обична полиција- он требало да спречи дестабилизацију.
„У том смислу КФОР би требало да спречи специјалне јединице да употребе оружје против Срба на Северу а не да се извлачи на то да је договор постигнут са НАТО да не могу само припадници Косовских безбедносних снага да буду на Северу.

Србија уз свој народ

Поред чињенице на коју је указао председник да се над Србима спроводи системско континуирано насиље, и то највише од доласка Куртија на власт, он је, апострофира Дрецун, рекао и једну кључну ствар која нуди одговор на питање шта ће Србија предузети у случају ескалације насиља.
„Он је рекао да нико у Приштини не помишља на етничко чишћење и могућност да протера Србе и угрози њихове животе јер ће у тој варијанти Србија победити. Мислим да је то потпуно јасна порука и да нико не треба да има дилему да ће Србија, уколико би дошло до такве ситуације, употребити сва средства која јој стоје на располагању да заштити свој народ“.
Оно што председник није најавио, а што као следећи корак претпоставља Дрецун јесте снажно упозорење да ће Србија, уколико Приштина настави са оваквим понашањем, замрзнути дијалог на три или шест месеци, или одредити датум за формирање Српских општина договорених Бриселским споразумом.

Ствари нису безазлене

Међународне околности Аљбину Куртију иду на руку, и он, каже Дрецун покушава да се сврста уз Запад и наметне као истурени браник западних интереса против руског присуства на Балкану. Иако, служећи се антируским сентиментом, он не може да изнуди ни један корак Запада, несумњиво да се показује као солидно средство за реализацију западних интереса.
„Он је најобичнија марионета. Западу је потребан такав Курти како би скренули пажњу Србији да мора у потпуности да се сврста уз западни блок, пре свега када је реч о придруживању санкцијама Русији. С обзиром да Србија не пристаје, они шаљу поруку — ако ви нећете да уводите санкције, ми ћемо толерисати Куртијево понашање“.
Иако је Курти због једностраних потеза које повлачи, изгубио подршку америчке администрације, остаје да лебди у ваздуху „немешање“ водећих земаља Запада и Квинте који насиље над Србима третирају као унутрашње питање Косова.
„Нити је то унутрашње питање нити је Косово суверена држава. Најмање безазлен однос“, закључује Милован Дрецун.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
СРБИЈА
Вучић: Акција Приштине треба да почне вечерас, Срби више зулума трпети неће /видео/
Један од препознатљивих мурала у центру града - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
СРБИЈА
„Картончићи и потврдице“: Нови покушај Приштине да загорча живот Србима
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
СРБИЈА
Селаковић: Албанци припремају пакао на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала