- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: САД подржавају Споразум о неширењу нуклеарног оружја

© AP Photo / Patrick SemanskyАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да међународна заједница може бити уверена да Сједињене Америчке Државе подржавају Споразум о неширењу нуклеарног оружја, чак и у условима неизвесности и потреса.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У овом моменту неизвесности и потреса на светској сцени, веома је важно потврдити нашу генералну оданост основним принципима глобалног режима неширења нуклеарног оружја. Свет може бити сигуран да ће моја администрација наставити да подржава Споразум о неширењу нуклеарног оружја и да тежи јачању архитектуре неширења“, наводи се у саопштењу.

Бајден је, такође, изјавио да би Кина као учесник Споразума требало да учествује у преговорима о нуклеарном наоружању који смањују ризик од од погрешне процене и решавају дестабилизујућу војну динамику.
Амерички лидер је још нагласио да је његова администрација спремна да оперативно размотри са Русијом нови систем контроле наоружања, која ће заменити Споразум о смањењу стратешког офанзивног оружја (СТАРТ-3), који истиче 2026. године.
Бајден је говорио на 10. Конференцији за ревизију о Споразуму о неширењу нуклеарног оружја, која се одржава у Њујорку од 01-26. августа. Конференција представља главни догађај у области неширења нуклеарног наоружања и разоружања и одржава се на сваких пет година.
Руски председник Владимир Путин је након неколико дана од почетка специјалне операције у Украјини, прогласио режим посебне приправности снага за стратешко обуздавање, које укључују нуклеарно наоружање.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у априлу је објавио о изразито важним ризицима нуклеарног рата, иако је нагласио да се принципијелни став Русије одражава у недопустивости примене нуклеарног наоружања.
Кина остаје једина од пет држава која званично поседује нуклеарно оружје, а према Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања, која не доставља никакве информације о својим оружаним снагама, укључујући нуклеарно оружје.

Споразум о неширењу нуклеарног оружја

Пет нуклеарних сила – Кина, Русија, Велика Британија, САД, Француска – објавиле су изјаву о привржености Споразуму о неширењу нуклеарног оружја, решености да воде дијалог заснован на узајамном поштовању и признавању међусобних интереса.
Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, заједничка изјава лидера пет земаља договорена је дипломатским каналима и текст „у потпуности одражава став страна и лидера“.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
СВЕТ
Гутереш поздравља изјаву нуклеарне петорке и чека даље кораке
САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
РУСИЈА
Велике силе прихватиле иницијативу Русије: Неће бити нуклеарног рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала