- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

На граници немогућег: „Црна удовица“ масивнија него што се мислило

CC0 / Pixabay/Nidhi Yashwanth / Магнетар
Магнетар - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Једна од најфасцинантнијих неутронских звезда у свемиру, позната као „Црна удовица“, изгледа да је још масивнија него што су научници мислили и то на горњој граници онога што се сматра физички могућим.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Научници су измерили масу неутронске звезде PSR J0952-0607 и утврдили да је заправо најмасивнији пулсар икада откривен.
Уколико су подаци тачни, то ће „Црну удовицу“ сврстати на горњу границу коју су научници сматрали могућом — око 2,3 масе Сунца за неутронску звезду.
То је такође чини и савршеним кандидатом за испитивање процеса који се одигравају у неутронским звездама и бољег разумевања чудног квантног стања у којима се материја и њима налази.
„Отприлике знамо како се материја понаша у густини нуклеуса, попут нуклеуса атома уранијума. Неутронска звезда је попут огромног нуклеуса, али је његова маса 500.000 до милион пута већа од Земљине и у том случају постоји много непознаница“, објашњава Алекс Филипенко са Универзитета Беркли.
Неутронске звезде су урушена језгра масивних звезда чија је маса била 8 до 30 пута већа од Сунчеве, пре него што су ушле у фазу супернове и избациле већи део масе у свемир.
Језгра која иза њих остану најчешће су око 1,5 пута тежа од Сунца и један су најгушћих објеката у свемиру. Једини гушћи су црне рупе, објавио је „Сајенс алерт“.
Ради боље илустрације треба знати да је сва та маса спакована у сферни објекат пречника само 20 километара. При таквој густини, протони и електрони могу да се споје у неутроне. Једина ствар која спречава овакву лопту неутрона да се даље уруши у црну рупу јесте сила која је потребна да окупирају исто квантно стање.
Ове звезде су такође невероватно брзе и њихове ротације се мере у милисекундама. PSR J0952-0607 је други најбржи пулсар у Млечном путу и окреће се око своје осе 707 пута у секунди, пренео је РТС.
Галаксија Месје 74  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Џејмс Веб“ усликао очаравајућу спиралну галаксију /фото/
Млечни пут - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
У центру наше галаксије откривени „градивни блокови живота”
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала