- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Америка се бори да Новак дође, а доктор му поручио: „Чиста себичност“

© AP Photo / Alastair GrantНовак Ђоковић Вимблдон
Новак Ђоковић Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Док Новак Ђоковић стрпљиво чека одлуку о томе да ли ће моћи да игра на УС Опену, после порука подршке из Америке стигла је и једна осуђујућа. Доктор Џонатан Рајнер у разговору са Патриком Мекинроом желео је да исткане „Новакову себичност“ упркос томе што српски ас никога не угрожава и само следи право избора.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Новак Ђоковић је пре неколико месеци званично саопштио да још увек не жели да прими вакцину и тиме навукао велики притисак јавности који и даље не јењава.
Због одлуке да се не вакцинише Новак не може да игра на УС Опену, а из истог разлога пропустио је и Аустралијан Опен за који је имао изузеће, али је на крају депортован јер је „претња по јавно здравље“ према речима сутралијских власти.
Често се Новак карактерише као једина особа на планети која се није вакцинисала, а о његовој одлуци говори се као да је кобна по некога што дефинитивно није случај.
Последњи у низу критичара је доктор Џонатан Рајнер који је гостујући у подкасту Патрика Мекинроа, тениске легенде, оштро коментарисао српског аса.
„Тамо где је заиста требало да буде виђен као пример, он то није успео да уради, оно што је урадио је заправо себичност“, рекао је др Џонатан Рајнер поводом Новакове одлуке да се не вакцинише.
Рајнер, који је професор медицине и хирургије на Универзитету Џорџ Вашингтон, сматра да би српском играчу требало дозволити да уђе у земљу за УС Опен, међутим у исто време верује да Србин није испунио своју „јавну одговорност“ и да је од самог почетка заузео себичан став против вакцинације.
„Када погледам неког попут Ђоковића, некога ко је зарадио стотине милиона долара играјући тенис, ко је живео овим невероватно срећним животом, гледам на њега као на неку врсту симбола јавне одговорности“, рекао је др Рајнер.
„Упркос чињеници да мислим да би требало да игра у Сједињеним Државама, током најмрачније тачке у овој пандемији где је заиста требало да буде виђен као пример, он то није успео да уради. Оно што је он урадио је у ствари показивао себичност, тако је и било прошле зиме, чиста себичност“, додао је др Рајнер.
Американац сматра да Новакова изјава у којој истиче да није сигуран у вакцине није оправдана јер су вакцине безбедне.
„Видите, мислим да је лоша одлука да се Ђоковић не вакцинише, мислим да је то лош пример. И даље мислим да треба да се вакцинише ради сопствене заштите, а његова забринутост за безбедност вакцина је неоправдана. Вакцине су изузетно безбедни и ризик по здравље спортисте је много већи од самог вируса него од било које потенцијалне вакцине“, сматра др Рајнер.
Американац верује да се водеће јавне личности попут Ђоковића не жртвују много тиме што се вакцинишу и носе маске како би заштитиле не само себе већ и заједницу у целини.
„Када гледам на спортисте, гледам на њих као на људе који на неки начин долазе до јавности и покушавају да представљају најбоље од нас. Када деца иду на бејзбол утакмице или иду на УС опен и навијају за играча...Тражим играча да ми покаже нешто због чега желим да достигнем више нивое у свом животу. Нека демонстрација храбрости, или дисциплине, или жртвовањa“, објаснио је др Рајнер.
Упркос коментарима попут ових какве је имао др Рајнер, Американци се боре да Новак игра на последњем Гренд слему, а тренутно је најгласнија у томе Клаудија Тени, чланица Конгреса која је упутила писмо Ентонију Блинкену, државном секретару.
Блинкен је један од четворице људи укључујући Џоа Бајдена, председника САД који може да дозволи улазак Ђоковића иако је невакцинисан ослањајући се на изузеће за особу од националног интереса.
Ипак , и даље нема говора да власти желе да реагују.
Елена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СПОРТ
Рускиња преокретом шокирала шампионку Вимблдона
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СПОРТ
Ђоковић и када не игра привлачи пажњу бившег дежурног критичара: „У проблему сам“
Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СПОРТ
Лендл разочаран због Новака и Рафе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала