- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Уста пуна земље“: Пуриша Ђорђевић режира нови филм у 98. години

© SputnikПуриша Ђорђевић
Пуриша Ђорђевић - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
У току је снимање новог, повратничког дугометражног играног филма ветерана српске и југословенске кинематографије Младомира Пурише Ђорђевића (98), а реч је о екранизацији цењеног романа „Уста пуна земље“ Бранимира Шћепановића.
Сазнавши да му је остало још само три месеца живота, Марко бежи из болнице у шуму. Бежи од људи, од примитивизма, агресивности, злобе, насиља света који га окружује, забадања носа у туђе ствари, али током тог бега он заправо сусреће све људе од којих се и одметнуо, наводи се у синопсису филма.
Улоге тумаче: Радивоје Раша Буквић, Соња Колачарић, Андрија Ковач, Лазар Јованов, Александра Рукавина, Никола Марковић, Ана Костовска, Анисја Гавриловић, Марина Ракић, Дина Вуцај, Тамара Милојковић, Марко Тополовачки, Марјан Апостоловић…
Ђорђевић је и аутор сценарија, директор фотографије је Гино Сгрева, а помоћник редитеља је Огњен Петковић.
Продуцент је Жељко Митровић, а директор филма Миљан Гогић. Филм настаје у продукцији Аполлона и Телекома Србија.
Бранимир Шћепановић - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2020
Одлазак Бранимира Шћепановића: Живот омеђен ремек-делом „Уста пуна земље“ и полемиком са Кишом
Миљан Гогић је поводом сарадње са Пуришом Ђорђевићем, који неуморно режира и у 98. години, каже да је стекао велико искуство радећи на филму са званично једним од најстаријих, ако не и најстаријим живим редитељем на свету који још увек режира.
„Надам се да ће и плод нашег заједничког рада изнедрити један пре свега уметнички филм, а затим и филм који ће волети све генерације. Његов јединствени рукопис је свима нама, који радимо на филму, дао велики животни подстрек“, казао је Гогић.
Филм се снима на локацијама: Липовачка шума, Трешња, Кошутњак, Крчедин. Премијера се очекује до краја године.
Младомир Пуриша Ђорђевић је аутор класика српске и југословенске кинематографије: „Девојка“, „Сан“, „Јутро“, „Подне“, „Бициклисти“, „Павле Павловић“…
Његови филмови су приказивани на најпрестижнијим светским филмским фестивалима, у Венецији и Берлину, и освојили су и неколико „Златних арена“ у Пули, кровном филмском фестивалу у бившој Југославији, саопштио је Филмски центар Србије.
Редитељ Пуриша Ђорђевић  - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2020
Пуриша Ђорђевић за Спутњик: Зашто сам правио лоше филмове /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала