- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Посета Пелосијеве Тајвану ─ дивља акција

© AP Photo / Taiwan Presidential Office via APПредседница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси и шеф администрације Тајвана Цај Инг-вен
Председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси и шеф администрације Тајвана Цај Инг-вен - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Посета председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси показала је да Сједињене Америчке Државе презиру друге земље, а Вашингтон је овим догађајем жртвовао и остатке сопственог угледа, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Мислим да је свима постало очигледно: САД уопште не поштују ниједног свог партнера – било да су то најближи савезници, стратешки, било да су партнери, било да су земље са којима се односи развијају у разним правцима. Њима је свеједно. Зарад тренутне користи, зарад тренутне ситуације, зарад тог озлоглашеног пиара, унутрашњег и спољашњег, спремни су да жртвују све, укључујући и остатке сопственог угледа. Ако је нешто и остало из категорије ‘интереса САД’, посебно у азијском региону, јуче је било уништено“, рекла је Захарова за Спутњик.
„Зашто је сада потребна ова дивља акција? То захтева политичка ситуација“, додала је она.
Дизањем буке око посете Пелосијеве САД покушавају да скрену пажњу са ситуације у Украјини, као и са унутрашњих проблема, сматра Захарова.
„Ту постоји још један вектор – то је ситуација око Украјине, која је толико довела Вашингтон у ћорсокак да је било потребно пронаћи неки информациони излаз из њега“, рекла је Захарова и додала да Зеленског више нико „не конзумира“.
Дипломата је истакла да су, са њеног становишта, Сједињене Америчке Државе посетом Пелосијеве покушале да скрену пажњу обичног америчког човека са постојећих унутрашњих проблема, као што су раст цена, инфлација и рецесија.
Према њеним речима, безизлазна ситуација „захтевала је промену информационе парадигме, што је Пелоси и одрадила“.
Пелоси је у уторак увече долетела у Тајпеј, а у среду ујутру имала је састанак са шефом тајванске администрације Цаи Инг-веном. Ово је њена прва посета Тајвану од 1997. године. Америчка администрација, коју је кинески лидер упозорио да „играњем ватром ризикује да се опече“, уверила је Пекинг у своју приврженост политици „једне Кине“, али се оградила од посете, рекавши да Пелосијева сама доноси одлуке.
Кина сматра Тајван својом провинцијом и увек се противи сваком контакту између представника Тајпеја и актуелних званичника, посебно високих званичника, или војске из земаља са којима Пекинг има успостављене дипломатске односе.
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
РУСИЈА
Москва реагује на посету Пелоси Тајвану: Вашингтон наставља агресивну политику обуздавања Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала