- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Девет намирница које чувамо предуго

CC0 / / Шпајз
Шпајз - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Већина људи у има шпајз или неко место у кухињи које има ту улогу. У шпајзу најчешће држимо намирнице које имају изненађујуће дуге рокове трајања. Могу да трају месецима, па чак и годинама. Међутим, то што им рок употребе и даље није истекао, не значи нужно да су они добри за конзумирање.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Вероватно су вам познати производи које никако не би требало конзумирати након што им истекне рок, као што су млеко или сир, али поред њих има још доста оних које би требало да проверите два пута пре конзумације, ако су дуго стајали у шпајзу.
Ово су неки од њих.

Житарице

Након три месеца, отворена кутија житарица ће постати устајала од излагања ваздуху. Са друге стране затворена кутија би требало да траје до годину дана. Међутим, рок трајања може варирати, посебно ако житарице садрже орашасте плодове, који су склонији ужеглости.

Чај и кафа

Кесице чаја требало би искористити у року од годину дана, јер ће уља у чају остарити и ваш јутарњи чај ће имати јако лош укус. Исто важи и за зрна кафе.

Зачини

Ваши омиљени млевени зачини попут куркуме, алеве паприке и мускатног орашчића генерално губе своју моћ након отприлике две до три године. Једење старих зачина није штетно по ваше здравље али више неће додавати укус вашим рецептима. Да бисте проверили да ли је зачин и даље добар, урадите брзи тест њушкања и пробања и тако утврдите да ли је ваш зачин још увек свеж.

Прашак за пециво

Кесице прашка за пециво и соде бикарбоне временом ће изгубити моћ „квашења“, што ће за вас значити скроман односно „раван“ колач. Њихову „моћ надизања“ можете тестирати малим експериментом у кухињи. Све што би требало да урадите је да помешате соду бикарбону са сирћетом и прашак за пециво са врелом водом. Ако се запене и крену да бубре, значи да су састојци још увек довољно свежи за печење.

Маслиново уље

Светлост и топлота нису пријатељи маслиновог уља. Не би требало да се разболите од старе флаше маслиновог уља, али отворена боца може имати мало мириса након шест месеци. Ако не користите често маслиново уље, купите само малу бочицу да бисте је могли искористити пре него што се укус поквари.

Ораси и семенке

„Ораси и семенке обично садрже велику количину уља у себи која након неколико месеци у вашој остави ужегну“, рекао је за „Инсајдер“ кувар Триг Сиверсон.
Знаци ужеглости ораха и семена су мирис траве, као и таман и уљани изглед. А како би сте остварили оптималну свежину и дуговечност орашастих плодова, ставите их у кесу за замрзивач и слободно их држите у фрижидеру и по годину дана.

Киноа семе

Рок трајања целих црна као што је киноа у великој мери зависи од њиховог садржаја масти. Топлота, ваздух и влага три су највећа непријатеља целих житарица. Ови елементи могу негативно утицати на њихова здрава уља, што као последицу може довести до ужеглог зрна.
„Зрна увек треба да изгледају и миришу слабо или да немају арому. Ако откријете буђав или мастан мирис, зрна нису добра за конзумацију“, наводи Савет за житарице Сан Дијега.

Браон шећер

Отворена врећа смеђег шећера има тенденцију да се осуши и стврдне од излагања ваздуху након четири месеца у вашој остави. Да бисте спречили да се ово догоди убаците смеђи шећер у пластичну кесу која се може поново затворити или херметички затворену посуду, пише портал Магазин Новости.

Поврће у конзерви

Можда мислите да конзервирано поврће може да траје цео живот, али што дуже стоји на полици, већа је вероватноћа да ће се текстура конзерве покварити и поврћу дати метални, лимени укус. На пример, конзерве са високим садржајем киселине као што су кисели краставци могу трајати 12 до 18 месеци, док конзервирано поврће са ниским садржајем киселине, попут кукуруза, може трајати до пет година.
Грицкалице - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Знате ли шта је заправо „ваздух“ у кесици чипса и чему служи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала