Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Додик: Не можемо да заборавимо „Олују“ нити да опростимо бомбардовање невиних /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПомен жртвама "Олује"
Помен жртвама Олује - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Поводом обележавања славе Цркве свете Марије Магдалене у фрушкогорском насељу Банстол, данас је служена литургија, а затим и парастос страдалима у акцији „Олуја“, којима је храм и посвећен.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Литургији, коју је служио владика сремски Василије, уз саслужење свештенства епархије сремске, присуствовао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, а овогодишњи кум славе је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
Након литургије служен је парастос страдалима у акцији „Олуја“, којима је храм и посвећен, у присуству великог броја верника и мештана који су током 1995. године и касније населили тај део Срема.
Додик је рекао да сви ти људи памте не само дан када је почела „Олуја“, већ и свој завичај, иако су нови дом нашли у Србији, и допринели развијању свог новог краја.
„Не само да не можемо да заборавимо, не можемо да опростимо чињеницу да су немоћне колоне избеглица, у којима су биле жене, деца, старци, били бомбардовани од стране њихових авиона“, рекао је Додик.
Он је указао да морамо да почнемо да славимо живот, али и да кажемо да се заветујемо да ћемо наставити да градимо национални идентитет, да нећемо одустати од онога што чини српско национално обележје, те да нећемо занемарити веру, памћење, језик и писмо, ни завичај и тако пренети новим генерацијама сећање на све што се десило.
Истакао је да је прошли век - век српског страдања.
Додајући да Хрватска обележава „Олују“ као победу, а Србија парастосима за убијене у тој акцији, на Петровачкој цести, широм избегличке колоне...
„Али, српски народ је окупљен почетком овог века у две своје државе, Србију и Републику Српску, са намером да кроз овај век максимално допринесе националном јединству и окупљању, да престане са страдањем, јер га је било превише у прошлом веку“, рекао је Додик.
Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да се и овим окупљањем шаље „заветна порука“ - да будемо јединствени, сложни, способни да изграђујемо и Србију и РС, да помажемо српски народ где год се налазио...
„То је најважнија порука, јер ћемо само слогом и јединством успети да спречимо да нам се зло из 90-их година понови. Србија и Српска сложније него икада граде будућност за све који живе не само у Србији и РС, већ помажу снажно и да Срби опстану и у Црној Гори, и на КиМ, где су Срби највише угрожени, што су показали и последњи дани“, рекао је Мировић.
Додао је да оваква окупљања не служе само као помен и сећање на невино страдале, већ и као охрабрење и порука да морамо више да радимо да би наш народ имао бољу будућност, преноси Танјуг.
Парастос страдалима у операцији Олуја  - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
СРБИЈА
Српски државни врх: Нове „Олује“ никада нећемо дозволити
Помен жртвама Олује, градоначелник Београда Александар Шапић - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
СРБИЈА
Парастос жртвама „Олује“ у Цркви Светог Марка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала