Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасан план: Шта спрема Приштина против Срба са барикада

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Према неким назнакама из Приштине, Срби који су учествовали на барикадама и протествовали због одлуке косовских власти о таблицама и личним документима могли би да буду кривично гоњени а ако буду окривљени за напад на уставни поредак Косова могу да добију и до 20 година затвора.
Љуба Пантовић, адвокат са Косова и Метохије, не сумња да ће Приштина и на овај начин притиснути Србе са севера КиМ и додаје да се то већ дешавало.

Србима по два кривична дела

„Мислим да би могли да их терете за два кривична дела а то је спречавање или ометање службених лица у обављању дужности, или као што су за прошлогодишње барикаде и протеста најављивали, да ће сви који су спречавали тада службена лица да обављају дужност бити процесирани за напад на уставни поредак,“ упозорава наш саговорник.
Ова друга опција, сматра Пантовић, врло је натегнута али у законима Приштине постоји формулација да ко свесно спречава примену Устава и успостављање реда и закона на територији Косова, чини поменуто кривично дело.
„То је оно што би они у Приштини могли да покрену а што би личило да као има елемента тих кривичних дела. Али овде је врло тешко поуздано било шта рећи јер нема много владавине права и не зна се у ком правцу све иде,“ каже Пантовић.

Ново застрашивање Срба

Наш саговорник са Космета не искључује да се понови нешто слично ранијим кризним ситуацијама када су биле барикаде после чега су стигли судски позиви на адресу 70 Срба које је Приштина осумњичили за ремећење уставног поретка.
Адвокат Горан Петронијевић констатује да је овде на делу не право него покушај застрашивања Срба.
„Све то што сада раде је смишљено и организовано да би се Срби заплашили што више јер следећи пут када се овако нешто деси могу да спрече неко веће окупљање Срба,“ каже он.
Петронијевић је уверен да све што раде и што планирају у Приштини има само један циљ -да етнички очисте Косово од Срба.

Нови вид етничког чишћења

„Свe што предузму полицијски, судски или на било који други начин, без обзира да ли то можда има формално покриће у њиховом закону или не, има за циљ застрашивање Срба,“ тврди он.
Петронијевић скреће пажњу да ће они Срби које ставе под кривични прогон фактички бити натерани да побегну у Србију и да се из страха од затвора уопште не враћају на Космет.
Иначе, за кршење уставног поретка прошле године је осумњичено 58 Срба, а још 14 за убиство у покушају. Срби са севера су тада рекли да је у питању грађанска непослушност а не поменута дела, где је казна затвора и до 20 и више година.
Косово, у близини прелаза Јариње - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СРБИЈА
Путници са Јариња за Спутњик: Ово не само да није цивилизовано, није нормално!
Блиндирана возила Росу - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СРБИЈА
Припадници Росу отели Србина и санитетско возило
Човек пролази поред припадника Косовске полиције на административној линији Јариње - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СРБИЈА
Месец дана за договор о таблицама: Хоће да уцене Србију, и то ће се наставити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала