- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Прехрамбени споразум је пример да је договор могућ

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПортпарол руског председника Дмитриј Песков
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Прехрамбени споразум је пример да је могуће договорити се, а нарочито треба истаћи улогу у томе генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ово је добар пример да се најтежа питања могу решити узимајући у обзир интересе свих страна. У овом случају, веома позитивно могу да оценим улогу генералног секретара Антонија Гутереша, а, наравно, огроман труд је уложио и турски лидер лично, Ердоган. Да, то је пример да је договор могућ“, истакао је Песков, одговарајући на питање може ли се рећи да су захваљујући овом споразуму односи четири стране прешли на виши ниво.

Он је још нагласио да се Русија нада да ће механизам за извоз жита из Украјине наставити ефикасно да ради.

„Ово није једнократни механизам, него механизам који треба да омогући извоз тог жита које је ускладиштено у лукама. Зато се надамо да ће наставити да ради овако ефикасно“, одговорио је Песков новинарима на питање има ли гаранција да ће и остали бродови проћи без проблема.

Портпарол је, уочи најављеног састанка руског и турског лидера Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана у Сочију, потврдио да ће двојица шефова држава, између осталог, разговарати о пловидби првог брода са украјинским житом и испуњењу Истанбулског споразума.
Претходно је брод „Разони“ стигао у Босфор, а на броду се налази 26 хиљада тона украјинског жита. У лукама Одесе на ред чека још 16 бродова.
У Истанбулу су 22. јула потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита. Споразум који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке.
 Почетак рада заједничког координационог центра за жито у Истанбулу. - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
Блумберг: 50 милиона тона жита могло би до краја године бити извезено из Русије и Украјине
Теретни брод са житарицама у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Медији: Из Украјине кренуо први брод са житом, прате га сателити и дронови /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала