- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска предложила да преузме плаћање транзита нафте преко „Дружбе“

© AP Photo / Petar PetrovНафтовод "Дружба"
Нафтовод Дружба - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
Пратите нас
Мађарска нафтно-гасна компанија „Мол“ потврдила је за Спутњик да су испоруке нафте преко нафтовода „Дружба“ обустављене пре неколико дана и саопштила да је иницирала преговоре о преузимању обавеза плаћања транзита.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Транспорт сирове нафте нафтоводом ‘Дружба’ обустављен је пре неколико дана, према нашим подацима, због техничких проблема банака у вези са плаћањем транзита руске стране“, саопштено је из компаније.
„МОЛ“ је такође објавио да иако компанија има „довољно резерви за неколико недеља, она стално ради на решењу и иницирала је преговоре о преузимању обавеза плаћања“.
Мађарска Влада је за Спутњик такође потврдила да тражи да се што пре поново успостави снабдевање нафтом овим нафтоводом.
Како се наводи у саопштењу Владе, захваљујући резервама, „течног злата“ има довољно за неколико недеља кад су у питању домаће потребе.
Раније је „Транснафта“ потврдила да је „Укртранснафта“ 4. августа обуставила снабдевање нафтом из Русије јужним краком нафтовода „Дружба“ Мађарској, Чешкој и Словачкој, јер руска страна не може да плати транзит у условима санкција ЕУ.
Нафтовод „Дружба“ почиње у Самарској области, пролази кроз Брајнс и потом се рачва на северне и јужне цеви, пролазећи преко територија Белорусије, Украјине, Пољске, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Летоније и Литваније.
Нафтовод обезбеђује извоз нафте из Русије у Европу. Украјинска цев је у власништву компаније „Укртранснафта“, а Русија плаћа транзит.

Специјална операција у Украјини и западне санкције Русији

Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Танкер - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РУСИЈА
Блокирање руске нафте било би за земље Г-7 готово равно самоубиству
Црпна пумпа за нафту - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
РУСИЈА
„Блумберг“: Могуће одлагање ембарга ЕУ на руску нафту преко нафтовода „Дружба“
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
РУСИЈА
Медведев: Запад ће на јесен почети да жање главну „жетву“ антируских санкција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала