- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ствари се компликују: Запад једном руком забрањује руски угаљ, а другом би да га „прошверцује“

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаБагер на складишту угља
Багер на складишту угља  - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Велика Британија и ЕУ прекинули су увоз руског угља у оквиру санкција које су уведене због специјалне војне операције Русије у Украјини, са циљем да се нанесе штета руској привреди. Стручњак за енергетику Јелица Путниковић верује да ће Европљани, без обзира на санкције, ипак наћи начин да се не одрекну руског угља у потпуности.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Европа је, подсећа уредница „Енергије Балкана“, једном већ одложила ембарго на руски угаљ, односно померила га са априла на август, јер су схватили да ће без угља који долази из Русије и користи се за производњу струје у термоелектранама, имати проблем не само током летњих месеци, већ и током наступајуће зиме.

Ствари се компликују

Сада је, сматра наша саговорница, ситуација за Европу још гора, јер стрепе да ће Русија обуставити транзит гаса.
„Чак и да напуне складишта гасом до 80 или 90 процената до почетка зиме као што су то планирали у Европској комисији, имаће проблем да неће бити довољно притока гаса. Једноставно, чак и да Северни ток проради претходним капацитетом, знамо да је Украјина смањила транзит гаса кроз своју територију, као и да не ради гасовод Јамал, који преко Белорусије и Пољске води гас до Немачке и даље до европских потрошача. У том смислу се са мањком пристизања угља из Русије енергетска ситуација у Европи додатно компликује“, објашњава наша саговорница.
Она је уверена да ће Европа ипак куповати руски угаљ и то од препродаваца, као што раде европске земље које су наводно одустале од руског гаса, али га сада купују од препродаваца и плаћају више.
„Верујем да ће исто урадити многи купци угља у Европи, односно да ће куповати руски угаљ, али да ће тај неки теретни брод који вози угаљ на путу од руске до неке европске луке заправо променити власника товара“, оцењује Јелица Путниковић.
Интересантно је, како каже, да су у немачким медијима наведени детаљи да ембарго на руски угаљ неће важити за уговоре који су склопљени пре априла, али и на неке уговоре који су склопљени пре 10. августа.
„Очигледно је да су остављене неке „рупе“ у закону како би се изнашао начин да они који буду у великој кризи ипак купе и руски угаљ. Али, велики проблем је и то што је цена угља већа од 300 долара по тони, а верујем да ће он бити све скупљи јер Европа углавном производи струју или из угља или од природног гаса, који је премашио цену од 2.000 долара за 1.000 кубних метара. Такође, нуклеарке у Француској су у проблему због кварова, а због ниског водостаја нуклеарке у Европи имају проблем са хлађењем реактора, па се сада заправо створио један вртлог проблема и питање је где ће све они ескалирати, можда већ ове јесени”, указује уредница “Енергије Спутњика”.

Упитан увоз угља са далеких дестинација

Према њеним речима, иако из Европе поручују да ће моћи да увезу угаљ из Аустралије, Кине, са Тајланда и од неких других великих произвођача, велико је питање да ли ће угаљ заиста моћи да стигне из тих далеких дестинација у довољним количинама.
„Притом, Аустралија због поплава и своје кризе са производњом електричне енергије има проблем и са угљем, па је упитно колико ће угља уопште моћи да извезе не само Европи, него било ком купцу ван тог континента. Дакле, имамо ситуацију која је доста ровита, а коју је у односу на све оно са чим је Европа била суочена у априлу додатно искомпликовала и суша и низак водостај река. Наиме, угаљ који је стизао из Русије до лука у западноевропским земљама требало је да се баржама вози до термоелектрана. Како су водостаји река у свим европским земљама ниски, ти канали за транзит тешких терета на Дунаву, Рајни, Мајни сада су јако оптерећени, па бродови не могу да плове и возе те тешке терете“, наводи Јелица Путниковић.
На развој енергетске ситуације ће, сматра, највише утицати предстојећа зима:
„Уколико зима буде блага трошиће се мање енергената, па ће Европа све ово нешто лакше успети да преброди. Али, треба свакако имати у виду да Русија ни у ком случају не покушава да смањи извоз својих енергената ка Европи - ни нафте, ни гаса, па наравно ни угља, па је лопта, практично, у европском дворишту“.

Утицај ембарга на Србију

Када је реч о негативним ефектима санкција на руски угаљ на нашу земљу, Јелица Путниковић каже да их неће бити јер Србија не увози руски угаљ. Тај став дели и саветник у Удружењу за енергетику и рударство Привредне коморе Србије, Мирослав Игњатовић.

„Ми обично имамо потрошњу које се базира на лигниту за термоелектране, док мањи део производње из подземне експлоатације иде за широку потрошњу. Такође, мањи део угља се увози из Босне како би се надоместио мањак на тржишту. Количине угља које смо ми раније увозили из Русије и Украјине углавном су ишле преко Маријупоља, а како је та веза одавно пресечена верујем да су се фирме у Србији, попут Зиђина и других које користе угаљ у индустрији, већ снашле по том питању“, каже Игњатовић.

Русија је један од највећих извозника угља у земље ЕУ. Према подацима Министарства енергетике Руске Федерације, Русија је 2021. године испоручила земљама ЕУ 48,7 милиона тона угља, или 21,8 одсто укупног извоза ове сировине.
Нафтна пумпа у Краснодарском крају - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Блумберг: Упркос санкцијама Русија побећује на енергетском тржишту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала