- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Албанија доставила Савету Европе Резолуцију - оспоравају извештај Дика Мартија о трговини органима

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у базу фотографијаСала за седнице Савета Европе у Стразбуру
Сала за седнице Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
Пратите нас
Стална мисија Албаније доставила је свим државама чланицама Савета Европе и посматрачима Резолуцију о неоснованости тврдњи о незаконитој трговини људским органима на Косову и Метохији и у Албанији, усвојену у албанском парламенту 21. јула ове године, са молбом да је доставе надлежним органима, пише „Косово онлајн“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
У пропратној ноти посебно се издвајају делови резолуције који садрже тврдњу о томе да наводи из извештаја Дика Мартија, ни након 10 година истраге, нису доказани, нити су засновани на чињеницама, као и позив Парламентарној скупштини Савета Европе да сачини нови извештај у којем ће преиспитати наводе о незаконитој трговини људским органима.
„Стално представништво Републике Албаније при Савету Европе изражава своје комплименте сталним представништвима држава чланица и посматрача у Савету Европе и има част да обавести да је Парламент Републике Албаније усвојио 21. јула 2022. Резолуцију о неоснованим навода о недозвољеној трговини људским органима на Косову и у Албанији", наводи се у албанској ноти.
Како се додаје, резолуција која је која је приложена уз ноту је одговор на Резолуцију 1782 (2011) Парламентарне скупштине Савета Европе „Истрага навода о нехуманом поступању према људима и незаконита трговина људским органима на Косову“, која је базирана на извештају (Документ 12462. од 7. јануара 2011.) Дика Мартија.
„Према резолуцији коју је усвојио албански парламент. 21. јула 2022. оптужбе изнете у Извештају Дика Мартија о убијању људи ради вађења и продаје њихових органа и недозвољене трговине људским органима у Албанији и/или на Косову, које су наведене у параграф 1 и 4 Резолуције 1782 ПССЕ (2011), након више од десет година дубинских истрага од стране Специјалних истражних снага ЕУ и њеног наследника, Канцеларије Специјалног тужиоца, остају неосноване, недоказане и нису засноване на доказима и чињеницама и стога их као такве треба да посматрају све националне и међународне институције“, истиче се у ноти.
Додаје се да се резолуцијом албанског парламента позива да Парламентарна скупштина Савета Европе направи накнадни извештај и да преиспита Резолуцију 1782 (2011), тако што ће поново проценити наводе о незаконитој трговини људским органима у Албанији и/или на Косову.
„У светлу развоја догађаја који су се одиграли током последње деценије, чињеница, доказа и ажурираних информација, такође узимајући у обзир посвећеност, вољу и пуну сарадњу Албаније и Косова у служби истине и успостављања правде. Стално представништво Албаније љубазно моли стална представништва држава чланица и посматрача у Савету Европе да својим надлежним државним органима проследе Резолуцију о неоснованим оптужбама о незаконитој трговини људским органима на Косову и у Албанији. Стално представништво Републике Албаније при Савету Европе користи ову прилику да сталним представништвима држава чланица и држава посматрача Савета Европе понови изразе своје дубоко поштовање", наводи се у албанској ноти, пренео је „Косово онлајн“.
Парламент Албаније у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РЕГИОН
Албански парламент усвојио Резолуцију о извештају Дика Мартија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала